Tio företag står för hälften av FoU:n

2020-10-20 10:56  

Näringslivets forskning och utveckling, FoU, är koncentrerad till få företag. Tio företag stod för hälften av FoU:n förra året, enligt SCB.

Statistikmyndigheten SCB uppskattar att 3 063 företag utförde egen forskning och utveckling i Sverige 2019. Tio av dessa stod för 50 procent av de totala FoU-utgifterna.

Men vilka de tio företagen är avslöjar inte SCB.

– Statistiksekretessen innebär att SCB inte får föra vidare uppgifter om enskilda uppgiftslämnare, säger Petter Ehn Wingårds, statistiker på SCB.

FoU-utgifterna fortsätter att öka

Det är dock ingen vild gissning att Ericsson, Volvo Cars, Saab Group, Volvo Group, Scania och Astra Zeneca finns bland de tio företagen. Dessa har stadigt legat i topp de senaste åren i Ny Tekniks kartläggning FoU-ligan, som listar hur många FoU-medarbetare som jobbar hos de största teknikbolagen.

Fordondsindustrin satsar mycket på forsknign och utveckling. Här en bild från Cevt. Foto: Cevt

 

Enligt SCB uppgick de svenska företagens utgifter för FoU till totalt 123 miljarder kronor 2019. Det är en ökning med sex miljarder kronor från 2017. Därmed fortsätter trenden att FoU-utgifterna ökar.

Nära 65 000 årsverken inom FoU

SCB uppskattar företagens totala FoU-utgifter till 2,44 procent av BNP. Det är betydligt lägre än den siffra på 3,3 procent som OECD noterade 2018. Men det beror på att siffran från SCB bara handlar om FoU i företag, medan OECD-siffran även inkluderar FoU hos universitet, högskolor och myndigheter.

Antalet FoU-årsverken inom företagen uppskattas av SCB till 64 641 för 2019. I siffran ingår inte konsulter. Merparten utgörs av män, 48 2020 årsverken.

SCB:s statistik gäller företag med tio eller fler anställda och inkluderar industriforskningsinstituten.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer