Rekordspridning av coronaviruset i Stockholm

2020-11-04 11:30  
Andelen som testar positivt för covid-19 ökar kraftigt i Region Stockholm. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

På kort tid har andelen som testar positivt för coronaviruset i Stockholm fördubblats. Utvecklingen oroar regionen.

Under de senaste fyra dagarna har 3 317 nya fall av covid-19 konstaterats i Stockholm, vilket är en kraftig ökning av antalet smittade. Motsvarande period förra veckan upptäcktes 1 678 nya fall. Det skriver Region Stockholm i den lägesrapport som publicerades igår eftermiddag.

Även på veckobasis är ökningen tydlig. 6 196 nya fall vecka 44, att jämföra med 2 966 fall veckan dessförinnan.

Fler på sjukhus

Under förra veckan analyserades sammanlagt 38 207 tester för pågående infektion av covid-19. Av dessa var 16,3 procent positiva, vilket är något av ett rekord. Aldrig tidigare, inte sedan masstestning av personer med symtom infördes i slutet av sommaren, har så många testats positivt. Andelen positiva provsvar veckan dessförinnan, vecka 43, var 8,4 procent.

Läs mer: Coronasmittan ökar i Sverige – närmar sig kritisk punkt

Även antalet stockholmare som vårdas på sjukhus ökar, skriver regionen. Enligt gårdagens rapport vårdas 212 patienter med konstaterad covid-19 på akutsjukhus eller i geriatrisk vård, vilket är 64 fler än i lägesrapporten i fredags. Av dessa erhåller 22 patienter intensivvård.

Sedan i fredags har dessutom åtta ytterligare avlidna inrapporterats.

Eftersläpning

Både vad gäller intensivvårdade och avlidna finns dock en viss eftersläpning, eftersom det i genomsnitt tar cirka tio dagar innan en patient kan komma behöva intensivvård från smittotillfället, och mellan två till tre veckor innan han eller hon eventuellt avlider, varför dessa siffror snarare avspeglar smittspridningen i Stockholm för en eller flera veckor sedan.

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Stockholm, Björn Eriksson, och smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund, har tidigare uttryckt stark oro över utvecklingen i regionen. Att alla invånare, gamla som unga, nu måste göra sitt yttersta för att följa de rekommendationer som finns på plats. Det vill säga att hålla avstånd, undvika butiker och affärer, dra ner på antalet sociala kontakter, att arbeta hemifrån om möjligt, och att stanna hemma vid symtom.

Johan Nilsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer