Ny metod ska fånga upp läkemedelsrester

2021-05-10 07:15  
Himmerfjärden i södra Botkyrka. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det regionala bolaget Syvab testar att använda aktivt granulerat kol som ett sista steg i en så kallad MBR-anläggning, det vill säga en anläggning med membran som filtrerar avloppsvattnet.

Testanläggningen klarar än så länge bara av att filtrera en mindre mängd avloppsvatten, men ska användas i större skala när ombyggnaden av Himmerfjärdsverket i södra Botkyrka är färdig, skriver tidningen Ingenjören.

– Det är en testanläggning av nästan hela den nya anläggningen i miniatyrstorlek, eller miniatyr kanske är fel ord. Den klarar att hantera avloppsvatten från ungefär 900 personer, säger Heidi Lemström, biträdande processchef på Syvab.

Utsläppen ska minska från cirka 400 till 4 kilo per år

En förstudie från 2018 visar att det fanns för höga halter av flera läkemedel i Himmerfjärden där avloppsvattnet rinner ut, med risk för påverkan på djur och växter. När tekniken används i större skala beräknas utsläppen minska från 300-400 kilo till 4 kilo om året, skriver tidningen.

–  Vi kommer att testa olika reningsmål för att kunna få en så noggrann uppskattning som möjligt av både ekonomin och miljönyttan för Himmerfjärden, säger Lemström.

Det finns sedan tidigare anläggningar för avskiljning av läkemedelsrester i Linköping och Simrishamn.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer