Kinesisk nätilska mot Musk efter rymdgirar

2021-12-28 07:42  
Spacex har skickat upp flera laddningar med Starlinksatelliter i år. Arkivbild. Foto: Malcolm Denemark/AP/TT

Kinesiska nätanvändare har luftat ilska mot den amerikanska techmiljardären och entreprenören Elon Musk. ”Förbered er på att bojkotta Tesla”.

Orsaken till missnöjet är att Peking uppgett att man tvingats att gira undan två gånger med sin rymdstation Tiangong för att undvika att krocka med Spacex-satelliter.

Enligt dokument inlämnade till FN:s rymdorgan tvingades rymdstationen, som är under uppbyggnad, till undanmanövrar i juli och oktober, då den kom farligt nära satelliterna.

Satelliterna är en del av Starlink, som via en mängd små satelliter i låg omloppsbana runt jorden ska förse kunder med internetuppkoppling. Starlink är en del av Spacex, med vd:n Elon Musk, som också leder elbilstillverkaren Tesla. Företagets bilar är populära i Kina, där var fjärde Teslabil säljs.

Läs mer: Lyckad uppskjutning – men många kritiska moment återstår

”Vilken ironi att kinesiska personer köper Tesla, och bidrar med stora summor pengar så att Musk kan skjuta upp Starlink, och sedan krasha in i Kinas rymdstation”, skriver en användare på kinesiska sociala medier.

”Förbered er på att bojkotta Tesla”, skriver en annan.

Varken Spacex eller Elon Musk har kommenterat uppgifterna om att Tiangong tvingats flytta på sig.

Mer om: SpaceX Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer