Här är nya råden om munskydd

2020-12-30 14:22  
Direkt efter helgerna, från och med den 7 januari, gäller munskydd i kollektivtrafiken. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är munskydd på som gäller för de allra flesta resenärer i kollektivtrafiken från 7 januari, enligt ett nytt råd från Folkhälsomyndigheten.

Alla i Sverige födda 2004 och tidigare som reser med kollektivtrafik rekommenderas att, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, bära munskydd följande tider på vardagar: 7–9 samt 16–18.

Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Rådet gäller för hela Sverige och berör alltså personer från gymnasieåldern och äldre.

”Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttalande.

Läs mer: Så ger pandemilagen regeringen unik makt

Det är upp till var och en att ha med sig sitt eget munskydd, enligt Folkhälsomyndigheten. Helst ska det vara ett CE-märkt munskydd.

Samtidigt uppmanar man att trafikbolagen själva ska dela ut munskydd till resenärer som inte har med sig eget.

Trafikbolagen å sin sida har tidigare krävt att resenärerna borde bära hela ansvaret för att ha med sig munskydd.

– Vi tycker att munskydd är bra, men vi känner inte till något annat land där ansvaret lagts på anordnarna att tillhandahålla munskydd utan det är upp till resenärerna att ha med sig. Vi tycker att det är det rimliga att göra så även i Sverige, sade Mattias Adell, tillförordnad vd vid Svensk Kollektivtrafik, till TT i måndags.

I dag, när Folkhälsomyndighetens närmare besked presenterats, ber Mattias Adell att få återkomma med kommentar senare i eftermiddag. Först ska en expertgrupp inom Svensk Kollektivtrafik "analysera, tolka och bedöma" konsekvenserna av myndighetens preciseringar.

– I princip är munskydd en bra åtgärd och det är tydligt vilka tider och vilka resenärer som berörs. Det är bra. Vad gäller de andra punkterna finns det utrymme för tolkningar, säger Adell till TT.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer