Förundersökning om grovt sabotage

2016-05-19 07:47  
Avspärrningar vid vägen till masten utanför Borås. Foto: Adam Ihse / TT

En förundersökning om grovt sabotage har inletts efter attentatet mot en tv- och radiomast utanför Borås.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt. Samtidigt diskuterar Teracom att skärpa övervakningen med hjälp av kameror och larm.

– Det handlar om ett väldigt allvarligt brott mot en egendom som har en samhällsviktig funktion, säger kammaråklagare Patrik Tilly, som leder förundersökningsarbetet, till TT.

Åklagaren är hundraprocentigt säker på att det ligger ett sabotage bakom att den över 330 meter höga Häglaredsmasten kollapsade. Men vilka spår polisen arbetar efter vill han inte kommentera.

– Det råder förundersökningssekretess och jag vill inte spekulera i någon riktning. Polisen måste få arbetsro. Vi jobbar både brett och förutsättningslöst, säger Patrik Tilly.

Någon eller några ska med hjälp av specialverktyg ha lossat ett stort antal vajermuttrar från fundament vid masten. Enligt Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör vid Teracom Boxer Group, var ingreppet förenat med livsfara.

Finns det anledning att tro att det handlar om någon form av insiderjobb?

– Jag vet inte och kan inte kommentera om polisen har några misstänkta. Men den som orsakat det behöver absolut inte vara anställd hos oss.

Men att det skulle kräva specialverktyg håller inte Fredrik Bäckström med om. Han är ombudsman inom telekomområdet vid fackförbundet Seko.

– Det är vanliga muttrar. Det går inte med en skiftnyckel som du har i sylådan, men du hittar en på vilken byggmarknad som helst, säger han till SVT Nyheter.

Väktare fortsätter tills vidare att bevaka Teracoms 54 storstationer runt om i landet. Dessutom ska säkerhetsrutinerna ses över på nytt.

– Det pågår diskussioner om hur man ska kunna komplettera övervakningen. Det kan handla om kameror eller olika typer av larm, säger Åsa Ragnar.

Radio- och tv-masten utanför Borås är inte den enda som utsatts för sabotage den senaste tiden. I början av maj upptäcktes en avklippt kabel vid en mast söder om Tranemo, rapporterar Borås Tidning.

Även en ledningsstolpe i det området har kapats, skriver tidningen.

Den avklippta kabeln gjorde att räddningstjänsten under några dagar inte kunde larma sin personal på vanligt sätt. Enligt SvT Nyheter Väst kom under den tiden två larm som inte nådde brandmän i området.

– Ja, det stämmer att det beror på kabelbrottet, säger Per-Anders Näsström insatsledare på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund till SVT.

Händelsen, som rubriceras som sabotage, är polisanmäld.

Mer om: Sabotage

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer