Fel i danska coronaappen ”Smittestop” – nu ska den fixas

2020-09-29 07:41  
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild. Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT

Den danska smittspårningsappen "Smittestop" fungerar inte riktigt som det är tänkt och behöver därför fixas till, meddelar myndigheterna. Appen, som bland annat ska varna för om en person varit nära en covidsmittad, ska nu genomgå några justeringar.

Det har bland annat kommit fram att appen vid flera tillfällen inte meddelat personer som varit i närheten av smittade. Enligt danska myndigheter ska ändringen nu göra så att fler personer kan informeras.

Läs mer: Toppläkare varnar: ”Andra vågen fortare än vi trodde”

Sedan i juni när appen lanserades har drygt 1,5 miljoner personer laddat ner den och enligt danska TV2 har runt 3 500 personer anmält sig smittade via appen.

På danska sjukhus är 110 patienter just nu inlagda för covid-19. Det är den högsta siffran som har registrerats av Statens serum institut sedan i slutet av maj. 17 personer får intensivvård, varav elva vårdas i respirator.

Frederiksen: ”Det är bekymrande”

På måndagen rapporterades 435 nya fall av covid-19. Det innebär att sammanlagt 27 072 fall har bekräftats i Danmark.

– Det är bekymrande, både antalet smittade och antalet inlagda, säger statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens.

Från och med nu rekommenderas alla danskar att bära munskydd hos läkare och på sjukhus och vårdhem, när närkontakt inte kan undvikas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer