Ericsson och svensk ambassad kan ha avlyssnats av Tyskland

2018-06-18 10:48  
Ingången till tyska BND som enligt anklagelser ska ha avlyssnat en svensk ambassad och Ericsson. Foto: Stephan Jansen/dpa via AP/TT

Svenska ambassaden och telekomjätten Ericsson uppges vara två av omkring 2.000 företag, myndigheter och organisationer i Österrike som har blivit avlyssnade av den tyska underrättelsetjänsten, BND.

Uppgifterna kommer från de österrikiska tidningarna Der Standard och Profil, som kommit över en lista över BND:s påstådda spionagemål i Österrike, skriver Dagens Nyheter.

BND ska även ha delat med sig av sin information till andra underrättelsetjänster, bland annat den amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA, som ska ha biträtt tyskarna med övervakningsutrustning.

Läs mer: Säpos 7 råd: Så skyddar du dig på nätet

Förutom den svenska ambassaden ska även Rysslands, Nordkoreas, Irans, USA:s och Frankrikes ambassader ha utsatts.

Det ska handla om elektroniskt spionage mellan åtminstone 1999 och 2006.

Läs mer: Telekombransch tveksam till polisens trojaner

– Spionage bland vänligt sinnade länder är inte bara ovanligt och oönskat, det är inte acceptabelt, sade Österrikes president Alexander Van der Bellen under lördagen, enligt Der Standard, skriver DN.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt