Wikipedia-chefen: Därför är svenska tredje största språk på Wikipedia

2019-08-22 06:00  

De utmanar it-jättarnas dominans och spridningen av ”fake news”. 18 år efter starten är det svårt att tänka sig internet utan Wikipedia.

Höstterminen har knappt börjat, men Aula Magna på Stockholms universitet kryllar redan av entusiastiska människor i alla åldrar. De har kommit till Sverige från nästan 80 länder för att delta i Wikimania – Wikipedias årliga internationella konferens.

En av dem som kom till Stockholm för konferensen i förra veckan var Katherine Maher, vd för Wikimedia Foundation. Som verksamhetschef för den ideella organisationen bakom Wikipedia, verkar hon ha ett gott öga till Sverige och svenska "wikipedianer" – det vill säga personerna som lägger obetald tid på att uppdatera, redigera och skapa nya artiklar, bland annat.

– Vi har länge haft en stark närvaro här, och svenska är i dag det tredje största språket på Wikipedia. Sverige är inget stort språk, men jag tror att det kan ha att göra med att ni är ett land där utbytet av fri information uppmuntras, säger Katherine Maher till Ny Teknik.

"Wikipedia bygger en infrastruktur för fri kunskap"

Årets Wikimania, femtonde i ordningen, är den första att anordnas i Sverige. I fokus för konferensen var FN:s globala mål för hållbar utveckling. Av FN:s 17 mål är några särskilt relevanta för Wikipedia, säger Katherine Maher. Hon tänker exempelvis på mål nummer 4, som handlar om rätten till god utbildning, och nummer 17, om stöd för att utveckla globala partnerskap.

– Människorna som engagerat sig i Wikipedia har ägnat 18 år åt att bygga en infrastruktur för fri, objektiv kunskap på nätet. Om inget annat är vi mycket, mycket hängivna till ett livslångt lärande. Det svenska Wikipedia har dessutom varit fenomenalt när det gäller att utveckla olika typer av samarbeten med bland annat bibliotek, arkiv och museer - exempelvis Livrustkammaren.

Läs mer: ”Ett rättvist uppladdningsfilter är tekniskt omöjligt”

Katherine Maher började hos Wikimedia Foundation för fem år sedan, och har varit verksamhetschef sedan juni 2016. Innan hon kom till Wikipedia har den beresta amerikanen bland annat arbetat för Världsbanken, HSBC och Unicef.

– Kunskap är helt kritisk för att förstå vår värld, och för att förbättra den. En av Wikipedias styrkor är förmågan att knyta samman människor i olika intressegrupper inom vitt skilda ämnen och språk. Jag och resten av "wikpedianerna" är engagerade för att vi är övertygade om att världen behöver fri kunskap.

Samtidigt har världen och internet förändras mycket sedan Wikipedia startade 2001. Vilka är de största hoten mot fri kunskap på nätet i dag?

-Det finns helt uppenbart ett glapp mellan hur tillgången på fri kunskap är fördelad över olika delar av världen. Vi kan se att Wikipedia framför allt blomstrar i länder där en rik mängd av kunskap redan finns tillgänglig. I dag finns det tydliga restriktioner för vad folk kan söka efter på webben i delar av Mellanöstern, till exempel. I Turkiet har vi varit blockerade i två år. Det gör det svårt för turkiska medborgare att bygga upp ett Wikipedia på sitt eget språk.

Hotet från nätjättarna växer

Katherine Maher pekar också ut it-jättarnas växande dominans på världsmarknaden som ett stort hot mot den fria informationsspridningen på nätet. När Wikpedia grundades 2001 var Google fortfarande relativt litet, och Facebook existerande inte ens som företag.

– Internet brukade vara en öppen och kreativ mötesplats för både kommersiella och icke-kommersiella projekt. I dag är lejonparten av världens internettrafik kopplad till ett fåtal bolag. Wikimedia har långt i från samma resurser som jättarna. För oss är det av största vikt att dessa bolags användning av vårt material kommer till största nytta för så många som möjligt.

Hur ser er relation till Facebook och Google ut?

– Det finns inga formella partnerskap, men vi har pågående samtal med bolagen. Våra ingenjörer känner deras, och så vidare. Allt på Wikipedia är tillgängligt under öppen licens, och it-jättarna använder vårt material på flera sätt. När Apples digitala assistent Siri svarar på en fråga, till exempel, kommer informationen ofta från Wikipedia, säger Katherine Maher, och fortsätter:

– Om storföretag tar från oss utan att samtidigt ge användarna möjligheten att ändra och förbättra den informationen, skulle det inte vara hälsosamt för Wikipedia på sikt. Det gör att it-jättarna förstår värdet i Wikipedia och våra användare. Till exempel, den som söker på Google ser ofta en Wikipedia-box bredvid högsta sökträffarna. Vi jobbar tillsammans med Google för att se till att det alltid finns en feedback-knapp i boxen. Då kan de som googlar snabbt ge feedback om något är fel i Wikipedia-texten.

Använder botar som digitala vakthundar

Begrepp som "alternativa fakta" och "fake news" har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. I dag görs i snitt 350 redigeringar av Wikipedias sidor - per minut. Det är en omänsklig uppgift att hinna gå igenom alla inlägg. Iljuset av det får botar och ai-system en allt viktigare roll som digitala vakthundar hos Wikipedia.

– Vi började tidigt använda oss av maskininlärning för att identifiera och åtgärda missbruk som görs för att skada Wikipedia. Det kan handla om stora mängder av uppdateringar som kommer i snabb följd där man försöker ändra på tonen eller neutraliteten i en text. Ett annat exempel på missbruk var när klädföretaget The North Face tog en stor mängd produktbilder och la till dessa i olika Wikipedia-artiklar som en slags gerillamarknadsföring.

Läs mer: Max Tegmark i stor intervju: Ai-bolagen håller tyst om riskerna

Hur hoppas ni kunna använda maskininlärning i framtiden?

– Det kan handla om allt från att analysera om en artikel är partisk, till att fylla kunskapsluckor genom att automatiskt skapa artiklar. Men det förutsätter att framtidens ai-system tas fram utifrån tydligare etiska aspekter. Flera av it-jättarna använder i dag textmassor från Wikipedia för att träna ai-modeller. För oss är det viktigt att de träningsdata inte är färgade av mänskliga fördomar. På engelska Wikipedia handlar bara en av fem biografier om kvinnor. Om det kodas in i ett ai-system riskerar vi att befästa bilden av att kvinnor bara bidrar med en liten del av utvecklingen. Det är något som kommer att ta lång tid att förändra, men som är av yttersta vikt för framtiden.

Katherine Maher

Gör: Vd för Wikimedia Foundation.

Ålder: 36 år.

Bakgrund: Född 1983 i Connecticout i USA. Examen i islamiska - och Mellanösternstudier från New York University, men har också studerat i Syrien och Egypten. Bland tidigare arbetsgivare finns Världsbanken, bankkoncernen HSBC och Unicef, hos vilken hon startade en arbetsgrupp med fokus på hur ny teknik kan förbättra människors liv.

Aktuell: Besökte nyligen Stockholm under Wikimania-konferensen.

Wikipedia

Det digitala uppslagsverket grundades 2001 av internetentreprenören Jimmy Wales och filosofen Larry Sanger. I dag finns Wikipedia i 253 språkversioner, och innehåller över 48 miljoner artiklar. Wikipedia räknas som världens femte mest besökta sajt.

Den svenskspråkiga delen av Wikimedia är tredje största i världen, och har över 3,7 miljoner artiklar.

Kalle Wiklund

Mer om: Wikipedia Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt