Test: Macbook Pro 16 tum – ”Apple har hittat hem igen”

2020-01-31 11:30  
Macbook Pro i 16-tumsutförande. Foto: Apple

Räkna inte med någon revolution i nya generationens Macbook Pro, men Apple har förfinat sin värstinglaptop på nästan alla punkter. Den som har gått och väntat på en uppgradering kommer garanterat att bli nöjd, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Mer skärm i ungefär samma format

Den tydligaste förändringen i nya Macbook Pro är förstås formfaktorn. 15-tumsskärm har varit standard länge, större dator än så vill de flesta av oss inte kånka runt i väskan. Men, precis som på mobilerna har krympande skärmkanter gett nya möjligheter.

Redan 2018 fick Macbook Air ett nytt format där Apple skalade bort de bastanta skärmkanterna för att minska den totala storleken på datorn. På proffssidan väljer Cupertino att istället använda den nya ytan till att klämma in mer skärmyta.

Med det sagt är datorn marginellt större och väger ett par hekto mer än den senaste generationens Macbook Pro som introducerades samtidigt som Touch Bar. Både måtten och vikten på en nya 16-tummaren är nästan exakt desamma som på Retina-generationen, som slutade säljas för ett par år sedan.

Läs mer: Apple kan släppa ny, billigare Iphone i mars

Personligen tar jag hellre den större skärmen än sparar lite plats i väskan. Det är verkligen ingen dator som känns skrymmande jämfört med sin föregångare.

Det ryktas att även 13-tumsversionen av Macbook Pro kommer att få samma behandling under året, och gå upp till 14-tumsskärm. För mig känns det rakt igenom positivt.

Samtidigt som skärmen har fått sin extra tum får både upplösning och pixeltäthet ett lyft. Uppdateringsfrekvensen går nu också att reglera manuellt, vilket de flesta inte har någon nytta av men det är ett säljargument för en hyggligt stor grupp som jobbar professionellt med en Macbook Pro.

Äntligen ett dugligt tangentbord

När datorn är uppfälld och jag häpnat (nåja) över den enorma (nåja) skärmytan är tangentbordet förstås det första som ögonen fastnar på. Det känns lite futtigt att sitta med en 30 000-kronorsdator och älta över hur bekvämt det är att jobba i Word, men här är vi.

Och det finns goda skäl. Butterfly-tangentborden som introducerades i och med Touch Bar-eran var ett rent haveri. Inte nog med att de platta tangenterna kändes betydligt mindre ergonomiska att skriva på, de stötte på problem från dag ett.

Läs mer: Den här skärmen går att fästa direkt på ögat

Trots att det redan hunnit lanseras fyra generationer av fixar under de tre år butterflytangenterna varit på marknaden blev de aldrig lika bra som föregångaren. Lyckligtvis har Apple tagit sitt förnuft till fånga och backat bandet.

Det nya tangentbordet har inte fullt samma slaghöjd som det gamla hederliga, utan påminner mer om det som pryder Apples trådlösta tangentbord Magic Keyboard. Resultatet är åtminstone en otroligt mycket bättre skrivupplevelse. Jag kan inte annat än hoppas att Apple tar med sig den här tangentbordsdesignen till resten av modellprogrammet.

Till sist gör Escape-tangenten oväntad men efterlängtad comeback! Den fick stryka på foten när Apple introducerade sin Touch Bar, men nu har själva pekskärmen krympt lite för att få plats med en fysisk Escape och fingeravtrycksläsaren sitter nu separat i motsatt hörn av tangentbordet. Bara det är väl värt en uppgradering om du sitter på en gammal Macbook Pro?

Oväntat bra drag i högtalarna

Läs mer: Test: Fairphone 3 – ”Har hjärtat på rätt ställe – men en rejäl akilleshäl”

Laptophögtalare har väl aldrig varit något att hänga i granen, men ljudet i nya Macbook Pro är datorns största överraskning. De sex högtalarna levererar fylligt och maffigt ljud på ett sätt som laptophögtalare normalt sett inte brukar klara.

Upplevelsen håller även när volymreglaget närmar sig toppen. Med Dolby Atmos-stöd blir filmupplevelsen också härlig, om 30 000-kronorsburken nu ska extraknäcka som nöjesmaskin också.

Batteri och prestanda

Större chassi ger tydligen plats för mer batterikapacitet också. 100 Wh är en ganska rejäl uppgradering från föregångarens 84 Wh.

I praktiken innebär det att jag under testperioden med lite god vilja kan klara en arbetsdag utan laddare. Men den som har ett lite mer prestandakrävande arbete än att sitta och knacka text kan så klart räkna ned den tiden.

På prestandasidan handlar det väl snarast om vad du får för pengarna, för det är ju ingen tvekan om att en fulljackad Macbook Pro levererar.

Läs mer: Tio frågor (och svar) om framtidens teknik från CES 2020

Instegsmodellen ligger på knappa 30 000 kronor, och ger redan vid det blygsamma priset en vass dator med en sexkärnig 2,6 GHz Intel Core i7-processor. Det är visserligen samma generation som satt i den senaste iterationen av 15-tummaren, som fick sin sista uppdatering förra våren.

Men med 512 GB ssd-lagring, 16 GB arbetsminne och ett AMD Radeon Pro 5300M med 4 GB grafik som standardutrustning känns nya Macbook Pro prisvärd – åtminstone med Apple-mått mätt.

(Ja, jag vet att det går att köpa en likvärdig pc betydligt billigare, men det var väl inte frågan?)

Rakt igenom en förbättring men ingen revolution

På punkt efter punkt känns Macbook Pro som ett uppköp i sin nya 16-tumsskrud. Det är rakt igenom en bättre dator än föregångaren och det känns som att Apple på något sätt hittat hem igen.

Med det sagt är Macbook Pro knappast en dator utan förbättringspotential.

På rak arm finns det ett antal saker som irriterar i en modell för professionellt bruk.

Det första är så klart avsaknaden av portar. En usb-docka är närmast ett måste för att kunna ansluta äldre prylar, externa skärmar och att läsa minneskort.

Läs mer: Lista: Här är 2010-talets 15 viktigaste teknikhändelser

Touch Bar är alltjämt ett designval som förbryllar. Visst är konceptet roligt, men det går fortare än kvickt att tröttna och de flesta som jobbar vid en dator föredrar de klassiska funktionstangenterna.

Dessutom sitter vi åter igen med en dator som i praktiken är omöjlig att uppgradera eller reparera. I smalheten (och, handen på hjärtat, girighetens) namn har tillverkare börjar tillverka datorer så att det är stört omöjligt att byta ut trasiga komponenter eller slänga i en större hårddisk. Vilket osvikligen gör att den där 30 000-kronorsburken kommer att behöva pensioneras några år tidigare än vad som i rimlighetens namn behövts.

Men åter igen. Det här är en modell som på alla punkter utklassar föregångaren. Den som har gått och väntat på något lite bättre och bestämt ska ha en Macbook Pro kommer inte att bli besviken.

Simon Campanello

Mer om: Macbook Pro Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt