Svenska etanolen har hög klimatprestanda – men försvinner till utlandet

2020-09-24 07:00  
Agroetanol i Norrköping.

I dagsläget exporteras mycket av den svenska etanolen med god klimatprestanda. Med ökade reduktionsnivåer kan det förändras.

Höginblandad etanol, alltså E85, hade sin topp i Sverige mellan 2008 och 2012. Därefter har försäljningen rasat. Också som låginblandat bränsle i den vanliga bensinen har försäljningen pekat nedåt sedan 2005.

Men nu spås etanolen bli en viktig del för att nya nivån i reduktionspliken ska uppnås.

I Sverige produceras en av världens bästa etanolbränslen sett till klimatprestanda. Råvaran i Agroetanols anläggning i Norrköping är spannmål och restavfall från livsmedelsindustrin. Bränslet reducerar klimatavtrycket med upp till 90 procent jämfört med bensin. Trots det blandas den inte in i svenskt bränsle i någon större utsträckning.

– Eftersom reduktionspliktsnivåerna i bensinpoolen är på så pass låga nivåer är dessa lätta att nå, vilket gör att den högpresterande svenskproducerade etanolen till största delen exporteras till andra EU länder med högre ambitioner, säger Martin Engström, affärschef på Agroetanol.

Hoppas den svenska etanolen stannar i Sverige

Tuffare reduktionskrav kan dock innebära att drivmedelsbolagen väljer den svenska etanolen för att maximera klimatnyttan. Det hoppas i alla fall Martin Engström.

– Vi ser väldigt positivt på ökade kvotpliktsnivåer och skulle gärna se att den svenska etanolen stannar i Sverige, säger han.

I dagsläget ingår inte höginblandade bränslen som E85 i reduktionsplikten för bensin och diesel. En hög försäljning av E85 påverkar alltså inte hur mycket förnybart bränsle som ett drivmedelsbolag behöver blanda in i bensinen.

Det kan dock komma att förändras före 2030 i någon av de kontrollstationer som har lagts in på vägen, enligt Pelle Derewecki på Energimyndigheten.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt