Ny vätgasproduktion ska ge ”oupphörlig energi”

2020-05-11 11:01  
Foto: Rice University

En enkel, hållbar och billig lösning för att producera vätgas.  Nu har forskare vid Rice University utvecklat ett koncept som ska ge ”oupphörlig energi”.

Vätgas som bränsle diskuteras intensivt, och ett av de starkaste argumenten mot gasen är att det är en dyr och ineffektiv produktion. Men vid Brown School of Engineering, som tillhör Rice University i Texas, har forskare utvecklat ett system som kan ändra på detta.

Systemet består av perovskit-solceller som kopplas till katalyselektroder. Det nya är inte den kombinationen, utan att de byggts ihop i en och samma modul.

När apparaten läggs i vatten och utsätts för solljus börjar den producera vätgas. Detta genom att producera el till katalysatorn som sedan spjälkar vattenmolekyler till syre och väte. Processen har en verkningsgrad för solljus-till-vätgas på 6,7 procent.

– Konceptet är i likt ett artificiellt löv. Vad vi har är en integrerad modul som omvandlar solljus till elektricitet som driver en elektrokemisk reaktion. Den använder vatten och solljus för att framställa kemiskt bränsle, säger forskaren Jun Lou i ett uttalande på universitetets hemsida.

Läs mer: Vätgas värmer stålet i valsverket

Utöver att göra en allt i ett-lösning så har forskarna även sett till att skruva lite på perovskit-solcellen och har kunnat ersätta till exempel platina med kol. Det gör att slutprodukten hamnar i ett mer attraktivt prisläge. Att ha allt integrerat innebär även att systemet blir mer hållbart än om det skulle vara uppdelat i flera komponenter.

– Med smart systemdesign kan du potentiellt skapa ett självbärande system. När solen inte skiner kan du använda lagrad energi. Du kan lagra vätgas- och syre i separata tankar och inkorporera en annan modul såsom en bränslecell för att omvandla bränslet till elektricitet, säger Jun Lou.

Forskningen har publicerats i American Checical Societys journal ACS Nano och framöver kommer teamet att fokusera på att förbättra modulerna samt höja verkningsgraden i systemet.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt