Krav på säkerhetsåtgärder kring norska gasledningar

2022-09-28 13:10  
Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferat från Kustbevakningens flygplan. Foto: Kustbevakningen

Larm om okända drönare vid oljeplattformar i Norge. Oljeministern: ”Säkerheten på norska kontinentalsockeln är hög.”

Flera partier i Norge, Fremskrittspartiet och Miljøpartiet De Grønne (MDG), efterlyser åtgärder för att säkerställa säkerheten vid norska gasledningar i Nordsjön.

Till tidningen Teknisk Ukeblad konstaterar olje- och energiminister Terje Aasland (Arbeiderpartiet) att säkerheten på den norska kontinentalsockeln generellt är hög och att företagen lägger stor vikt vid säker verksamhet.

På tisdagen var Aasland på plats när gasledningen Baltic Pipe, som förser Polen och Danmark med gas från Norge, öppnades. Baltic Pipe länkar Polen till befintliga gasledningar mellan Norge och kontinenten och ska bidra till att stärka försörjningstryggheten till både Polen och Danmark och andra länder runt Östersjön och Östeuropa.

MDG:s utrikespolitiska talesperson, Carl Johansen, påpekar att okända drönare nyligen har observerats utanför norska olje- och gasplattformar. Han menar att vi nu ser ett Ryssland som visar mer aggressivitet och mindre hämningar om vad de kan använda för metoder.

– Jag förväntar mig att regeringen i samråd med försvarsmakten, polisen och oljebolagen ökar beredskapen och övervakningen vid olje- och gasanläggningar och inte minst vid gas- och kraftledningarna som går från Norge till Europa. Nu när vi upplever vad som är möjligt sabotage mot Nord Stream inte långt efter att okända drönare har observerats vid norska oljeinstallationer behöver vi inte ta några chanser, säger han.

Läs mer: Det här vet vi om gasläckorna i Östersjön – ”Havet bubblar”

Nu när Ryssland inte levererar gas till Europa är Norge den största leverantören av gas till kontinenten. Det ökar risken för att vi blir en måltavla för sabotage, framhåller Johansen.

– Gasen vi producerar är helt nödvändig för att få Europa igenom vintern. Skulle något hända med dessa leveranser kommer vi och Europa att ha det sämre ställt eftersom Putins önskan om att skapa kaos och splittring blir lättare att genomföra.

I Norge är ansvaret för el- och gasinfrastruktur uppdelat på två aktörer.

Statliga företaget Gassco, som driver norska gasledningar, skriver till Teknisk Ukeblad att de är ”medvetna om mediarapporterade incidenter kopplade till Nordstream-ledningarna och följer situationen tillsammans med relevanta myndigheter”. De uppger vidare att de arbetar med att få en överblick och förstå situationen.

Petroleummyndigheten skriver att tillståndshavarna på den norska kontinentalsockeln är skyldiga att genomföra och upprätthålla säkerhetsåtgärder för att bidra till att förhindra avsiktliga attacker mot anläggningar, samt att hela tiden ha beredskapsplaner för sådana attacker.

– Norge ska vara en stabil leverantör av olja och gas. Säkerhet och trygghet är alltid viktigt, men med dagens hotbild är det extra viktigt, säger presskontakten Øyvind Midttun.

Statliga elnätsföretaget Statnett skriver till Teknisk Ukeblad att de varit vaksamma sedan kriget i Ukraina bröt ut, och följer situationen noga i samråd med berörda myndigheter. Även Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, som ansvarar för beredskap inom kraftsektorn, skriver att man sedan en tid tillbaka har en beredskap kopplad till försörjningstrygghet i kraftförsörjningen i Norge.

”Beredskapen innebär bland annat att vi har ökat fokus på sårbarheter, incidenter och hantering samt ransonering. Vi gör löpande bedömningar och följer läget noga”, skriver Kristian Markegård, chef för tillsyns- och akutmottagningen på NVE.

Rapporter om drönare i Nordsjön

Som Miljöpartiets Johansen påpekar är läckorna inte de enda ovanliga händelserna kopplade till olje- och gasinfrastruktur på senare tid. På norsk sokkel har okända drönare observerats vid flera tillfällen inom säkerhetszonen på minst fyra fält i Nordsjön.

På måndagen gick Petroleum Safety Authority ut med ett meddelande där de bad oljebolag och rederier som verkar på kontinentalsockeln att öka sin vaksamhet.

Det är Arbets- och inkluderingsdepartementet som har det övergripande ansvaret för säkerhet och beredskap inom petroleumindustrin. Arbetsmarknads- och integrationsminister Marte Mjøs Persen informerar TU om att avdelningen känner till rapporter om drönare som observerats i Nordsjön.

– Petroleumsäkerhetsverket övervakar att företag och verksamhetsutövare inom petroleumverksamheten fullgör sitt ansvar för säkerhet och säkerhet i enlighet med regelverket. Generellt sett kommer det att finnas samarbete och kontakt mellan myndigheter vid sådana incidenter. Petroleumsäkerhetsverket har kontakt med andra aktuella myndigheter för att kartlägga och följa utvecklingen, uppger hon i ett mejl via kommunikationsavdelningen.

Artikeln har tidigare publicerats i Teknisk Ukeblad.

Ina Andersen/TU

Mer om: Gas Norge

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt