DAC-projektet ska fånga in fem miljoner ton koldioxid varje år

2022-10-18 13:53  
En rendering av hur de containerstora DAC-modulerna kan se ut. Foto: Carboncapture

Infångning av fem miljoner ton koldioxid årligen från 2030. Det är målet för de amerikanska företagen Carboncapture och Frontier Carbon Solutions. Anläggningen i den amerikanska delstaten beräknas tas i drift under 2023 – och kan bli störst i världen.

Direktinfångning och avskiljning av koldioxid från luften, DAC (Direct Air Capture), betraktas allt mer som en av många möjliga metoder för att vända klimatkrisen. Steget mellan dagens verklighet och morgondagens ambitioner är emellertid långt. Nuvarande koldioxidutsläpp uppgår till omkring 50 miljarder ton årligen. Den för närvarande största anläggningen, schweiziska Climeworks Orca på Island, kan suga in 4 000 ton per år. I juni berättade Climeworks att deras nästa anläggning, Mammoth, ska kunna fånga in 36 000 ton koldioxid per år. Även den ska byggas på Island. Climeworks satsar på multimegatonkapacitet till 2030 och gigatonkapacitet till 2050. 

Carboncapture och Frontier Carbon Solutions kallar sitt projekt Project Bison. Det har förlagts till Wyoming på grund av statens gynnsamma lagar och tillgång på förnybar energi. Att skala upp till megatonkapacitet på sju år ska ske med modulära enheter som kan staplas på varandra likt containrar på ett fartyg. 

De modulära enheterna består av kassetter som har filter med kemikalier som kan binda koldioxid. Därefter tillförs energi som kan frigöra koldioxiden. Därpå transporteras den till en lagringsplats. Carboncapture och Frontier Carbon Solutions ska lagra koldioxid i en salin akvifer (en reservoar) i berggrunden, via en injektionsbrunn.

Läs mer: Climeworks Mammoth blir världens största koldioxidsug

Tidigare i år antogs vad som kommit att kallas USA:s första federala klimatlag, och företrädarna för de båda företagen anser att den gör det lättare att etablera DAC-anläggningar.

Foto: Carboncapture

– Med lagen och med vår banbrytande billiga teknik så har vi de ingredienser vi behöver för att skala upp DAC till megatonnivåer vid slutet av det här årtiondet. Målet är att ha de första modulerna på plats 2023 och fortsätta installera så snart nya moduler är färdiga vid vår produktionslina, säger Adrian Corless, vd och teknisk chef för Carboncapture, i ett pressmeddelande.

Skulle krävas 10 000 anläggningar

Den prominente klimatforskaren Robert Watson, som tidigare suttit vid IPCC, Förenta nationernas klimatpanel, välkomnar satsningen, men påminner om att fler åtgärder krävs för att ta itu med klimatkrisen. Det skulle krävas 10 000 moduler för att suga in fem miljoner ton koldioxid och 10 000 sådana anläggningar för att fånga upp de 50 miljarder ton som släpps ut varje år. 

– Vi behöver hämta energi från förnybara källor, använda energi mer effektivt, minska skövling, minska utsläppen av fler gaser än koldioxid och avlägsna koldioxid från luften. Vi kan inte förlita oss på en metod, vi behöver samtliga, säger han till sajten Chemistry World.

Läs mer: De vill bygga koldioxidsug i Norge – så mycket ska den fånga in

Likväl fortsätter satsningarna på både CCS (Carbon Capture and Storage) och DAC lite här och var. I Norge har bolagen Carbon Removal, Carbon Engineering och Oxy Low Carbon Ventures  inlett ett samarbete kring etablering av en DAC-anläggning. 

I Sverige finns än så länge ingen DAC-anläggning, men Ny Teknik har tidigare berättat att möjligheterna undersöks av bland andra Chalmers och bolaget Nordic DAC Group. 

Peter Ottsjö

Mer om: DAC CCS-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt