Chalmersforskare: ”Solceller kan bli stor exportindustri för Sverige”

2021-04-08 11:40  

Till skillnad från batteribranschen har vår inhemska produktion av solceller saknat stödåtgärder från politiskt håll i årtionden – och för en tynande tillvaro. Men forkskare vid Chalmers tror att det kan bli en stor exportindustri, och får medhåll av svenska tillverkaren Midsummer.

Varför är den svenska industrin som utvecklar produkter för solenergi så liten?

Chalmers besvarar frågan i en artikel som har publicerats i Renewable and Sustainable Energy Reviews. Bakom arbetet står professor Björn Sandén tillsammans med kollegorna Johnn Andersson och Hans Hellsmark vid institutionen för teknikens ekonomi och organisation.

Chalmers-forskarna har utgått från intervjuer med olika intressenter och har gått igenom offentliga stödinsatser tillsammans med vetenskapliga publikationer, nyhetsartiklar, rapporter och hemsidor.

Det visar sig att man i Sverige tidigt trodde att solceller inte skulle vara en effektiv lösning på våra nordliga breddgrader. En annan viktig faktor är avsaknaden av stödåtgärder från politiskt håll – och där befinner vi oss ännu i dag.

– Sverige har inte ägnat sig åt industripolitik på det sättet sedan 80-talet, utan det har varit de etablerade industrierna som man pratar med. Man har inte tänkt tanken att hela världen kommer att göra en energiomställning och ställt sig frågan, ”finns det någon potential för oss här?”, säger Björn Sandén till Ny Teknik.

”Möjligt för Northvolt att starta”

Men det är ännu inte för sent för oss att etablera en stor exportindustri för solceller, enligt honom. Även om vi bara skulle ta en liten del av den framtida kakan är behovet enormt, förväntar sig Björn Sandén.

– Nu görs det möjligt för Northvolt att starta, och det är inte utan kommunala, regionala och statliga stöd. Det beror på att man betraktar batterier som en intressant teknik, nu när man kan se att elbilar är på väg att slå igenom. Men då krävs det ju att man faktiskt ser detta – och i tidiga skeenden måste man ha kunskap och insikter för att förstå att någonting är på väg att hända. Och då krävs det lite strategier kring områden som antagligen kommer att växa och som man borde stötta på olika sätt, säger han.

Läs mer: 5 misstag startups gör när de söker kapital

Det handlar om att hitta flaskhalsar i systemet. Finns den kunskap som behövs? Finns det kapital till investeringar? Finns det en marknad – och behöver den stöttas?  Krävs en kompletterande infrastruktur? Finns det lagar, regler eller tillstånd som gör utvecklingen omöjlig?

Och det finns många skäl till att producera solceller i sitt eget hemland. Utöver klimatargumentet, säkerhetspolitiska aspekter och jobbfrågan kommer etiska argument, detta i ljuset av att storsäljande solpaneler i Sverige kan innehålla kiselråvara framställd med tvångsarbete i Kina.

– Det finns inget naturgivet som gör att man klarar av att producera solceller på ett ställe men inte på ett annat, utan det handlar mer om vad man tror på, säger Sandén.

 I Japan tog elektronikjättarna sig an produktionen av solceller, men i Sverige saknades etablerade industrier som förstod solcellernas framtidspotential. Björn Sandén betonar vikten av industrier med närliggande kompetenser.

– Universitetsforskare har sällan lyckats göra stora företag, utan ny kunskap från universitetet behöver matchas med industriell kompetens, säger Björn Sandén.

”Gigawatt-kapacitet”

I dag finns bara en handfull inhemska aktörer som jobbar med olika aspekter av solpaneler, och Midsummer säger sig vara ensamma om att tillverka solceller i Sverige. De utvecklar även produktionsutrustning för solceller men har nu för avsikt att storsatsa på solpaneler till konsumentmarknaden.

Bolagets vd Sven Lindström tror att Sverige skulle kunna bli en stor producent och exportör av solceller, men då krävs det en bredare uppbackning på hemmaplan. 

– Det här skulle kunna bli en jättestor exportindustri för Sverige, möjligheten finns och kommer fortsatt att finnas i många år framöver. Det som behövs för att möjliggöra det är tillgång på kapital. Nu ska vi expandera vår produktionskapacitet framförallt i Italien, på grund av att vi får möjlighet till att låna till väldigt låga räntor, och investeringsbidrag. Men om vi fick låna för att bygga upp produktionskapaciteten här i Sverige så skulle vi utan tvekan inom några år kunna ha gigawatt-kapacitet, säger han.

Läs mer: Klart: Alla nybyggda hus ska ha solceller i Kalifornien

Han konstaterar att Sverige har genomgått en enorm avindustrialisering där det nu bara finns kvar några få stora bolag med en produktion på hemmaplan.

– När vi nu tittar på Northvolt och H2 Green Steel är det helt unikt. Det har ju inte hänt på årtionden att man har gjort den här typen av investeringar i produktion av en ny produkt i Sverige, säger Lindström.

Billigast arbetskraft

Den stora anledningen till att svenska bolag investerar i länder som Kina beror kanske inte längre på att de har den billigaste arbetskraften – utan att landet har haft en nationell strategi kring att leva på tillverkning och export. Nya bolag kan få investeringsbidrag, och ju längre Kina kommer på den här resan så växer deras infrastruktur, med många liknande företag i omgivningen. Sverige har dock en styrka i tillgången på grön el, och prisskillnaden jämfört med en tillverkning i Kina behöver inte bli så stor.

– Sammantaget tror jag att kostnaden blir något högre, men det tjänar du in på att du slipper transporter, du är närmare dina kunder och kan anpassa dina produkter mycket bättre. Så prisskillnaden är nog inget hållbart argument längre, säger han.

Under en längre tid har stora delar av västvärlden haft noll- eller minusräntor, och Sven Lindström tror att åtgärden är ett måste för att hålla igång ekonomier som inte vill investera i produktionsteknik. De företag som har tillkommit i takt med att länder som Sverige har klättrat högre upp i värdekedjan räcker inte till för att fylla hela det tomrum som tillverkningsindustrin en gång fyllde. Men för att exempelvis få igång en stor produktion av solceller i Sverige så måste politikerna vara med på tåget.

– Om man ska förändra en industri och bygga upp någonting nytt kan man inte förlita sig på marknadskrafterna, utan då måste politikerna skapa incitament på precis samma sätt som man har gjort för elbilar. Jag tror att det behövs en tillverkningsindustri i Sverige, och loppet är inte kört. Men det gäller bara att politikerna inser att det finns fördelar med närproducerat, och inte bara av grönsaker, säger Sven Lindström.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt