Volvos bussar varnar fotgängarna

2016-09-22 13:25  
Bussens varningssystem kan upptäcka och varna fotgängare och cyklister som är på väg att korsa körbanan. Foto: Volvo

Volvos bussar ska utrustas med teknik som varnar såväl fotgängare och cyklister som bussförarna vid olycksrisk.

"Pedestrian and Cyclist Detection System" är en ny trafiksäkerhetsteknik som utvecklats av Volvo. Den installeras i bussar där en kamera håller koll på omgivningen. Via algoritmer kan den upptäcka fotgängare och cyklister som är på väg att korsa bussens färdväg, skriver Volvo.

Om olycksrisken är låg sänds en relativt tyst ljudsignal som varnar trafikanterna. Men om det är risk för kollision tutar bussen med full volym. Samtidigt får bussföraren information om möjlig fara och hur stor riken är att det ska inträffa något allvarligt.

Tekniken bygger på den fotgängarvarning som finns Volvos personbilar men har nu alltså kombinerats med varningssignaler riktade mot trafikanter i närheten av bussen. Volvo använder emellertid inte den automatiska bromsning som finns i personbilsvarianten för sitt nya bussystem.

Den nya tekniken förväntas bli speciellt användbar i framtiden när allt fler fordon får eldrift och med det ett tystare motorljud som kan vara svårt att upptäcka för andra trafikanter.

Tekniken ska nu testas i bussar på linje 55 i Göteborg med målsättningen att systemet ska integreras i alla Volvos europeiska stadsbussar från och med 2017.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer