USA och Japan ska duellera – med jätterobotar

2017-04-13 11:02  
Megabot-gänget framför sin robot Mark II. Foto: Megabot

Du trodde kanske att slagsmål mellan jätterobotar bara hände på film? I slutet av sommaren blir den klassiska science fiction-drömmen verklighet. Då ska USA och Japan göra upp om världsherraväldet inom robotik.

För de flesta som läser robotik på universitetet – eller som jobbar med det – handlar arbetat om system för tillverkning, systematisering eller automatik. Men det finns vissa som, inspirerade av science fiction och tecknade serier, snarare vill utforska robotarnas destruktiva möjligheter. Amerikanska Megabots är ett företag som gör just detta.

De har länge jobbat med att utveckla en typ av fighting-robot, och turnerat runt och visat upp den. För ett och halvt år sedan kom de på att de skulle vilja få till en äkta fight – och utmanade det japanska företaget Suidobashi Heavy Industries.

– 2015 utmanade vi dem till en robotduell mellan vår dåvarande Mark II-robot och deras Kuratas. De accepterade utmaningen och höjde insatsen genom att inkludera handgemäng i striden. Vi testade Mark II för att se om den skulle överleva. Roboten skulle klara det – men vi, piloterna, skulle det inte, säger Megabotsgrundaren Gui Cavalcanti, till Digital Trends.

Till matchen som är satt till augusti i år kommer därför Megabots att ta med sin nya skapelse, den tolv ton tunga och 4,9 meter höga Mark III.

– Våra största utmaningar har varit leverantörer, systemintegration och logistik. Mk III innehåller delar till ett värde av runt 800 000 dollar. Att få hit högkvalitativa komponenter har varit ett problem, och att integrera dem i ett fungerande system har varit riktigt utmanande. Vi har runt 3 000 kablar, 300 hydraulslangar, 26 av de snabbaste hydraulpumparna i världen, samt en 430 hästars bensinmotor som vill sitta i en bil och inte i en robot. Att få alla delar att lira tillsammans har varit en lång process, säger Gui.

Läs mer:

Läs mer: Hjulroboten tar sig fram överallt

Som vän av ordning måste man dock fråga sig. Med tanke på hur långt vi har kommit inom robotiken – varför återgå till något så primitivt som att använda tekniken för slagsmål?

– Därför att det finns en 50 år lång tradition i de flesta science fiction-kulturer att avbilda gigantiska robotar som slåss. När vi har visat vår robot för folk som inte hört talas om oss så är reaktionen alltid ’Åh, jag såg det i…’ – och så nämner de något av de 60-70 olika videospel eller filmer som innehåller jätterobotar som slåss. Vi försöker levandegöra världens sci-fi-entusiasters fantasier.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer