Sommartid och vintertid

2011-11-15 23:00  

Hur stor är tidsskillnaden mellan Sverige och Australien?

I många delar av världen, bland annat östra Australien, har man systemet med sommartid och vintertid (normaltid). När detta exemplar av Ny Teknik ges ut är det 10 timmars tidsskillnad mellan Melbourne och Stockholm. Hur stor var tidsskillnaden i juli månad?

Svar längst ner på sidan.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

.

.

.

.

.

Svaret är 8 timmar. Normaltiden i Melbourne ligger 9 timmar före normaltiden i Sverige. Enklast är nog att ta ett konkret exempel. När klockan är 06.00 i Sverige så är den redan 15.00 i Melbourne, om vi bara jämför normaltiderna. Men i november har man sommartid i Melbourne, och då har klockan där hunnit bli 16.00, det vill säga 10 timmars tidsskillnad jämfört med oss. ("På våren ställer man fram klockan och trädgårdsmöblerna; på hösten ställer man tillbaka dem.") I juli månad har man återgått till normaltid i Melbourne, men då har vi istället flyttat fram klockan 1 timme, så klockan i Sverige är 07.00 när den är 15.00 i Melbourne. Alltså är tidsskillnaden 8 timmar.

På engelska talar man om daylight saving time. Det antyder att man sparar något. Så var det också när man under första världskriget hade sommartid i såväl Tyskland som Storbritannien och vissa andra länder. Då gick mycket el till belysning, men i dagens samhälle är det tveksamt om övergång till sommartid innebär en energibesparing. Övergången mellan sommartid och normaltid inte är samordnad att ske vid samma datum över hela världen. Nästan hela oktober har såväl Sverige som Melbourne sommartid, och tidsskillnaden är 9 timmar.

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer