"Rymdrobot" utforskar Grönland

2013-05-03 15:00  
Den isgående roboten Grover provkörs utan de solpaneler som ska ge all energi under expeditionen på Grönland. Foto: Nasa

Nasa har släppt iväg en fjärrstyrd robot på Grönland som ska samla in data om den stora issmältningen som inträffade 2012.

Med en robot som bygger på kunskap om de rymdfordon som bland annat används på Mars ska Nasa utforska Grönland. Man vill bland annat skaffa information om hur istäcket återbildats efter den stora issmältningen som inträffade sommaren 2012 på grund av stigande temperatur.

Roboten som döpts till Grover (Greenland Rover and Goddard Remotely Operated Vehicle) är knappt två meter hög och väger 860 kg med toppfarten två km/h. Den får all energi från solpaneler som både fångar upp direkt solljus och det som reflekteras från isen. Utforskningen ska göras fram till början av juni då Grönland har midnattssol. Det gör att Grover kan hållas igång under stora delar av dygnet. Ombord finns en typ av markradar vars reflekterade signaler informerar forskarna om snön och islagrens status.

I början av expeditionen ska forskarna kommunicera med Grover via wifi på avstånd upp till åtta kilometer. Delar av de data som samlas in av roboten ska sändas trådlöst till forskningsstationen Summit Camp. Men huvuddelen av den insamlade informationen tankas från roboten när den slutfört sitt uppdrag. Senare ska Grover kommunicera via satellitlänk vilket gör att den kan verka på större avstånd från forskningsstationen och även sända data i realtid, skriver Nasa i ett pressmeddelande.

- Vi anser att Grover har stor kapacitet, säger Michael Comberiate som utvecklat robotens programvara.

- Den kan placeras var som helst i världen och vi kan styra den från valfri plats.

- Grover är som en rymdfarkost för användning på jorden. Den måste klara sig själv utan tillsyn under flera månader i en ogästvänlig miljö där några få kommandon från oss kontrollerar status och sänder information om hur den ska hantera situationer som uppstår.

<iframe width="468" height="264" src="https://www.youtube.com/embed/1QlpTNTufv4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Nasa Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer