Professorn kommenterar frysfrågan

2017-03-04 07:00  

Vilket av två frysskåp drar mest energi (efter infrysningsfasen) – ett tomt eller ett fullt? Det frågade vi i förra Teknikfrågan. Det tomma, svarade Energimyndighetens expert, eftersom maten (massan) hjälper till att hålla nere temperaturen i det fulla.

Flera läsare har protesterat med olika argument och resonemang. Så vi bad Göran Grimvall, professor i teoretisk fysik och återkommande skribent i Ny Teknik, att kommentera frågan.

Läs mer:

Läs mer: Drar en full frys mer energi?

”Betrakta extremfallet att frysen är en tom låda, som inte öppnas så att kall luft strömmar ut. Under en cykel, från lägsta lufttemperatur till högsta och åter till lägsta, beror värmetillförseln (kylbehovet) bara av temperaturskillnaden mellan lådans ytter- och innerväggar.

Om lådan innehåller fryspaket förlängs tiden för en cykel men totala energiutbytet mellan paket och luft (avkylning och åter uppvärmning) blir noll, annars skulle paketen bli allt varmare eller kallare.

I denna modell spelar det alltså ingen roll om frysen är full eller ej, vilket flera av inläggen noterar.

Om paketens placering medför ojämn temperatur vid lådans innerväggar och termostaten kan det, liksom frekvensen av start/stopp i kylaggregatet, ge en viss effekt.

När frysar introducerades i USA valde man något godtyckligt noll grader Fahrenheit som ett enkelt och lättfattligt värde som gav god effekt för livsmedel. Detta (minus 18 grader Celsius) blev sedan rekommendationen i hela världen.”

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer