Gratis makrolins till mobilkameran

2012-03-14 13:05  
Bilderna till höger är fotade med en Iphone genom en vattendroppe. Foto: Alexander Wild

En vattendroppe är allt som behövs för att använda mobilkameran som mikroskop.

Det finns flera små utbytbara objektiv som kan användas för att fota med mobilkameran. De kostar ofta bara någon hundralapp. Men det finns även ett makroobjektiv som är helt gratis. Nämligen en vattendroppe.

Tipset kommer från fotografen Alexander Wild som visar bilder tagna med vattenlinsen på en blogg hos Scientific American.

Placera en liten droppe vatten på kameralinsen och vänd mobilen försiktigt. Sedan är det bara att plåta. Bildkvaliteten blir inte lysande men helt acceptabel.

Genom att variera storleken på vattendroppen kan man få olika förstoringsgrader. Men det gäller att fixera kameran. Vattendroppen är mycket känslig för vibrationer, skriver Alex Wild.

Han poängterar även att vatten och elektronik inte är en bra kombination så det gäller att vara försiktig när vattendroppen ska på plats.

I en kommentar till bloggtexten skriver signaturen ”smarshallphotos” att en droppe glycerin kan vara ett bättre val då en sådan är lättare att kontrollera.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer