Granens genom kartläggs i Umeå

2011-06-08 23:00  

En ståtlig 27,5 meter hög gran från Köttsjön i Jämtland håller på att få sitt genom sekvenserat.

– Människan må anse sig som skapelsens krona, men faktum är att granens genom faktiskt är sju till åtta gånger större än människans.

Det säger professor Ove Nilsson vid UPSC – Umeå Plant Science Centre. I ett forskningsprojekt finansierat av Stiftelsen för strategisk forskning har man hittills sekvenserat mer än 800 miljarder av grangenomets baspar.

– Granen är vår viktigaste växt, både ur ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Genom att kartlägga arvsmassan hoppas vi att kunna snabba på förädling för att öka granarnas tillväxt och få fram plantor som smakar mindre gott för älgar och snytbaggar.

Känner man till genomet kan man förhoppningsvis förädla fram granar med optimal halt av cellulosa och lignin. Ny kunskap om granens gener och enzymer kan också leda till att nya material från granved kan ersätta plast och bomull.

De enda träd som hittills fått sina arvsmassor kartlagda är poppel och eukalyptus, och då i USA. De svenska forskarna räknar med att granens dna ska vara helt sekvenserat nästa år.

Kaianders Sempler

Mer om: Genetik Arvsmassa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer