Google Duplex har svårt att tydliggöra att den är en robot

2018-11-27 13:39  
Google visar upp hur Duplex fungerar. Mannen som talar i telefon heter Oren Dobronsky, och är ägare av Oren's Hummus Shop. Till vänster står Valerie Nygaard, som är produktägare för Google. Foto: TT

Nu har Google smyglanserat sin ai-assistent Duplex. Och den är skrämmande lik en människa när den pratar, vilket inte är helt oproblematiskt.

Kommer du ihåg presentationen av Google Duplex? Där vd:n Sundar Pichai visade den nya röstroboten? Den som förbluffat människor genom att boka klipptid och restaurangbesök. Nu har den här ai-assistenten börjat landa i vissa Google Pixlel-telefoner. Vilket betyder att ägarna av de telefonerna kan börja använda assitenten för att just boka restaurangbesök bland annat.

Överlag verkar assistenten fungera bra. Men det har kommit in några rapporter om att Google inte verkar ha löst problemet med att assistenten inte presenterar sig som en robot.

I spelaren nedan ringer en Duplex-assitent till ett kafé i San Francisco för att boka bord. I början av samtalet säger Duplex: ”Hej, jag ringer för att göra en reservation åt en klient, jag ringer från Google, så samtalet kan komma att spelas in”. Det är den enda lilla markeringen som ska göra att mottagaren av samtalet förstår att det är en robot som ringer.

Det här är något som Google kritiserades för efter presentationen. Bland annat sa Zeynep Tufekci, som är forskare på universitetet i North Carolina: ”Detta är tydligt och medvetet bedrägeri. Inte okej.”. Andra har uttryckt oro över hur tekniken skulle kunna missbrukas om den hamnar i fel händer, till exempel genom mängder felaktiga polisanmälningar eller att call centers skulle kunna ersätta människor med robotar. Barn skulle också enkelt kunna manipuleras av en robot, enligt en studie.

Efter presentationen lovade Google att de i framtiden skulle göra det så tydligt som möjligt att det är en robot som ringer. Något man alltså ännu inte gjort.

– Vi förstår och värderar diskussionen kring Google Duplex – som vi sagt från början är insyn i tekniken viktig, sa en Google-talesman The Verge.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer