Flyg iväg med cykeln

2013-06-19 12:04  

Med en propellerförsedd cykel och en flygskärm finns inte längre några hinder på semesterturen. Tar vägen slut är det bara att ge sig upp i luften.

Ett gäng brittiska entusiaster planerar att starta serietillverkning av en flygande ihopfällbar cykel. På en liten fast monterad släpkärra finns en tvåtaktsmotor på 249 kubikcentimeter som driver en propeller. När man tröttnat på att cykla viker man upp en konventionell flygskärm och ger sig upp i det blå.

Projektet heter Paravelo och konstruktörerna använder webbsajten Kickstarter för att samla in de 500 000 kronor som behövs för att starta serieproduktion. Om den kommer igång ska priset för en Paravelo bli omkring 100 000 kronor.

För att komma upp i luften krävs en omkring 100 lång startbana och max flyghöjd blir 1 200 meter med en fart på 40 km/h. På marken utan skärm ska man kunna rulla fram i 24 km/h. För att göra flygcykeln till ett komplett campingfordon medföljer även ett tält.

Motorpaketet med propeller kan även kopplas loss från cykeln och hängas på ryggen. Då förvandlas Paravelo till en så kallad paramotor där man tar sig upp i luften med skärmen efter en kort språngmarsch.

I Sverige borde flygcykeln klassas som en så kallad trike som får flygas av dem som har licens för paramotor. Den tar man under en veckolång kurs som kostar omkring 12 000 kronor för dem som inte redan har en licens för vanligt skärmflyg.

<iframe width="468" height="264" src="https://www.youtube.com/embed/K9_mtF8rXiU?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Trike Skärmflyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer