Comic Sans skapare gillar (fortfarande) sitt verk

2017-03-28 16:30  
Foto: Wikimedia, fri upphovsrätt

Få typsnitt kan provocera så mycket som det handskriftsinspirerade Comic Sans. Två av personerna på Microsoft som tog fram programmet är i vart fall glada i det.

Även personer som inte är intresserade av typografi brukar känna igen det lite barnsliga Comic Sans-typsnittet. På en anslagstavla ser det helt okej ut. När Cern använde Comic Sans i en presentation om Higgs-bosonen lät de upprörda reaktionerna inte vänta på sig:

”Nivån av hat var otrolig, och ärligt talat - rolig. Jag kunde inte greppa att folk skulle bli så upprörda över något så enkelt som ett typsnitt”.

Det säger Tom Stevens, programansvarig på Microsoft och en av de som tagit fram Comic Sans, i en intervju med The Guardian. Själv beskriver han stilen som mycket varm och välkomnande.

Typografen Vincent Connare, som skapade bokstävernas utseende säger i intervjun att ursprunget var en talande hund. Hunden fanns med i ett tidigt Microsoftprogram och talade i pratbubblor.

”Jag öppnade programmet och ut kom en hund som talade i pratbubblor med Times New Roman. Hundar pratar inte i Times New Roman!”, säger han.

Inspirerad av serietidningars handtextade stil bestämde han sig för att hitta ett lekfullare typsnitt. Comic Sans blev populärt inom Micorsoft, och inkluderades i Windows 95. Sen slog bakslaget till och grupper som Ban Comic Sans grundades. Men Vincent Conare berättar att folk fortfarande kommer fram för att tacka honom för hans bidrag till allas vår digitala skönskrift.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer