Apple-tjänster slogs ut – vad var det som hände?

2022-03-22 08:33  
På måndagen drabbades Apple av ett stort it-haveri. Foto: Andy Wong/AP/TT

På måndagseftermiddagen låg många Apple-tjänster nere. Problemen är åtgärdade nu, men vad som orsakade den stora driftstörningen är fortfarande okänt.

Imessage, Kartor, Apple Musik, App store, Mail, Icloud keychain – listan kan göras lång på Apple-tjänster som slogs ut i går måndag eftermiddag.

Problemen verkar ha varit kopplade till Icloud, Apples molntjänst. Till en början var enbart ett fåtal tjänster påverkade, men efter någon timme hade driftstörningarna spridit sig till majoriteten av Apple programsvit som är kopplade till molntjänsten.

Drabbade Apple-användare världen över

Problemen påverkade Apple-användare över hela världen, och gjorde bland annat att man först loggades ut och sedan inte kunde logga in på sitt Icloud-konto.

Läs mer: Test: Iphone SE – ”Klår fortfarande Android – med en hårsmån”

Det finns också uppgifter som tyder på att it-haveriet även drabbade Apples interna system. Till exempel återpublicerade Bloomberg-reportern Mark Gurman en bild på Twitter som visar anställda i en Applebutik som står och antecknar på papper, eftersom butikens affärssystem inte fungerade.

Även Apples business manager portal, företagets mdm-tjänst för nätverksadministration, verkar ha drabbats av it-haveriet.

Inga kommentarer från Apple

Efter några timmar hade Apple kunnat åtgärda problemen, och när detta skrivs är de berörda tjänsterna uppe igen. Men vad som orsakade problemen från första början är fortfarande oklart.

Läs mer: Det här vet vi om Iphone 14 – släpps 2022

Flera amerikanska tech-sajter, bland annat The Verge, har förgäves sökt Apple för en kommentar om driftstörningarna.

Ny Teknik söker Apple i Sverige.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Icloud

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer