3d-printad robotälg lär barn att skriva

2018-04-17 09:07  

För några veckor sedan fick robotgänget på Linköpings universitet ett tillskott. Robotälgen Letter Moose kan både läsa och skriva.

Studenterna Sofia Thunberg, Fredrik Löfgren och Sam Thellman som studerar vid avdelningen Interaktiva och kognitiva system på Linköpings universitet har utvecklat en robotälg som både kan skriva och läsa. Letter Moose, som de döpt den till, blev deras bidrag till en studenttävling som hölls under konferensen Human-Robot Interaction 2018 i Chicago i början av mars.

Läs mer: VM: Vilken är den bästa hemroboten?

Letter Moose stack ut under tävlingen och slutade som segrare. Älgen är anpassad för barn med autism, eftersom de kan ha lättare att öppna upp sig för robotar än för människor. Tanken är att den ska följa med hem efter skolan och hjälpa till med läxorna. Med Letter Moose kan barnen lära sig att skriva, få feedback och höra hur orden uttalas.

– Älgen har en kamera i mulen som gör att den kan läsa vad barnen skriver och ge återkoppling om de har stavat fel till exempel, säger Sofia Thunberg.

130 timmar att 3d-printa

Älgen är byggd i en 3d-skrivare, del för del, med PLA Filament material. Att skriva ut älgen tog totalt omkring 130 timmar. För att styra älgen använder de sig av tre stycken omnihjul, som gör att den kan köra i fyra olika riktningar samt vända på stället.

– Vi designade modellen själva, 3d-printade alla delar och satte ihop dem med skruvar. Vi använde en Raspberry Pi som minidator, gjorde egna kretskort, och programmerat älgens alla funktioner. Alla delar kopplas samman med massa sladdar och styrs av Robot Operating System (ROS) och är programmerat i C++ och Python, säger Sofia Thunberg.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer