Opinion

"Ställ krav på förbättringar efter it-haverier"

Cybersäkerhet, varför då? Internetveteranen Patrik Fältström debatterar. Foto: Anders Frick

It-branschen borde lära av flygsektorn och bli bättre på att skriva förslag på förbättringar i samband med cybersäkerhetsattacker och andra it-incidenter. Det menar internetpionjären Patrik Fältström.

Cybersäkerhet, varför då? It-haverier har alltid skett. Däremot har de inte påverkat samhället så mycket, och därför har gemene man inte märkt av dem. Det krävs idag inrapportering av svagheter, incidenter och haverier, men jag ser inte det lett till ökat samarbete eller ökad förmåga att hantera händelser. Det är hög tid att regeringen ställer krav på myndigheter som får incidentrapporter. Myndigheterna måste hjälpa samhället på ett konkret sätt, samtidigt som regeringen själv måste samordna sig bättre. Detta med start ända uppe i toppen, genom att statsministern visar ett tydligt ledarskap för it i Sverige.

Genom digitaliseringen förändras samhället. Allt fler funktioner i samhället är beroende av it. Det märktes inte minst efter att Coop tvingats hålla butiker stängda och därmed många upptäckte hur en attack mot it-system kan påverka samhället. Även om Coop hanterade haveriet på ett bra sätt och oavsett om man kan fråga sig om problem för en av alla butikskedjor i Sverige i några dagar kan kallas ett samhällsproblem.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här