”Kärnkraft är kraftslaget med lägst klimatutsläpp”

2020-09-16 15:45  
Oskarshamn 3. Foto: Adam Ihse/TT

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Visst vore det bra med skatt på klimatutsläpp, men från svensk el är det inte mycket att hämta – särskilt inte kärnkraftsel, skriver Lars Wiegert.

Replik på debattartikel av Per Ribbing med flera i Ny Teknik, Inför extra energiskatt – även på kärnkraftsel .

I debattartikeln föreslås att all elkraft som inte Naturskyddsföreningen tycker kan kallas Bra Miljöval ska beskattas med en separat koldioxidskatt. Detta ses av författarna som en ny energiskatt, trots att elkraft redan är beskattad med just energiskatt.

Rimligast vore att bortse från mer eller mindre dolda agendor och för klimatets skull låta alla koldioxidutsläpp beskattas i paritet med hur mycket som släpps ut.

Då är det dock inte elkraften man ska ge sig på i första hand. De flesta omställningarna som rör klimatet sker ju genom ökad elektrifiering av industriprocesser och transporter. Det är härifrån de största klimatutsläppen kommer – inte vår svenska el – och speciellt inte från kärnkraften.

Faktum är att kärnkraft är det kraftslag som har minst utsläpp av klimatgaser per kWh och är i samma klass som både vatten- och vindkraft.

Vattenfall redovisar sina utsläpp enligt det ISO-certifierade systemet för produkters miljöpåverkan, Environmental Product Declaration, EPD.

Det är ett globalt, oberoende och 3-partskontrollerat system för livscykelanalyser, vilka spänner över hela livscykeln från gruvan till rivning och slutförvar. Analysgruppen har en lättfattlig beskrivning på svenska. Vattenfalls Miljöproduktbeskrivningar finner man på deras hemsida.

Gärna skatt på klimatgaser, men från svensk el är det inte mycket att hämta.

 

Lars Wiegert, civilingenjör elkraft

Mer om: Debatt Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt