Opinion

”Företagens innovationer måste in i de offentliga upphandlingarna”

Johanna Enberg, strateg med inriktning innovation, Upphandlingsmyndigheten
Inger Ek, gd, Upphandlingsmyndigheten

DEBATT. Hundratals miljarder kronor satsas årligen på forskning och innovation. Resultaten måste i högre utsträckning köpas av offentlig sektor för att öka samhällsnyttan, skriver Johanna Enberg och Inger Ek på Upphandlingsmyndigheten.

Sverige står inför en mängd samhällsutmaningar och många av dem är akuta att hantera redan i dag. Vi måste arbeta aktivt för att leva upp till målen i Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen samtidigt som det ställs höga krav på offentlig verksamhet att möta ökade krav på välfärdstjänster och investeringar i infrastruktur. Offentlig upphandling är ett av de verktyg som behövs för att klara av utmaningarna.

Ett minskande skatteunderlag på grund av demografiska förändringar och utflyttning är ett problem för vissa delar av landet, samtidigt som de växande städerna brottas med att tillgodose invånarna med boende, infrastruktur, service, vård och omsorg. Det behövs nya hållbara innovativa lösningar inom samhällsservice, infrastruktur och boende för att hantera detta på sikt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här