Opinion

”Fjärrvärmen borde lära av internet”

Facebook, här illustrerad med grundaren Mark Zuckerberg, bygger det största datacentret i sitt slag i Europa - i Luleå. Det kommer att bestå av tre serverhallar om 28 000 kvadratmeter vardera. Illustration: Facebook Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

DEBATT. Industrin kan leverera dubbelt så mycket värme till fjärrvärmen mot vad som görs i dag. Spillvärmen från Facebooks nya serverhallar i Luleå till exempel, kommer att släppas rakt ut till ingen nytta. Det är fortfarande helt upp till fjärrvärmeföretagen om de vill ta tillvara restvärme eller inte, skriver Anders Ydstedt och Industrigruppen Återvunnen Energi.

Media har rapporterat om att Facebooks nya serverhallar i Luleå kommer att släppa ut stora mängder värme till ingen nytta. Företaget har även kritiserats för att det inte gör mer för att ta tillvara värmen. Endast en mindre del av restvärmen kommer att tillvaratas för att värma upp kontorsutrymmen i hallarna.

Tyvärr gör Facebook helt rätt när det inte räknar med att kunna ta tillvara restvärmen. En möjlighet hade kunnat vara att koppla ihop kylsystem i serverhallarna till fjärrvärmenätet. I de flesta tätorter finns fjärrvärme och denna svarar för halva Sveriges uppvärmning. Nästan fyra miljoner människor i Sverige får sin värme via fjärrvärmenäten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här