Innovation

"Vår maskin löser ett av

de största problemen"

Göran Bolin, grundare av Climatewell.
Göran Bolin, grundare av Climatewell.

Göran Bolin kombinerar kreativitet med stor ingenjörskonst. Hans nya produkt har en gigantisk marknad: varma länder med stort behov av luftkonditionering. Climatewells klimatsmarta värmepump fungerar utan ­rörliga delar och utan eltillförsel.

Publicerad

* Hur många gånger har du gett upp?

- Att ge upp, samla kraft och komma igen är en del av min taktik - jag gör det hela tiden. Det är samma taktik som i aikido: när du möter motstånd, ta ett steg bakåt, koppla ett nytt

grepp och vänd kraften i motståndet till egen fördel.

* Vad ska du göra med prispengarna om du vinner?

- Dem ska jag omedelbart investera i nya idéer.

* Vem vill du tacka?

- Climatewells vd Per Olofsson och hela styrelsen. Och alla medarbetarna, så klart. Dessutom vill jag passa på att tacka dem som har gett mig priset.

* Hur överraskad blev du av att bli nominerad?

- Mycket! Jag går ju inte runt och tänker på att jag ska vinna priser eller utmärkelser. Min vardag handlar mer om att lösa problem och komma på nya idéer. Men jag blev glad - och stolt.

* Vad ska man kunna begära av ett vinnande bidrag?

- Att det ska ha stor betydelse för utvecklingen och lösa ett svårt problem. Vår maskin löser ett av de största: bristen på förnyelsebar energi, som kan ge oss en hållbar utveckling.

* Vilka innovationer är det egentligen som du ligger bakom?

- Mitt första patent var en metod för att skydda metallen i vattentankar (som skulle lagra energi som fångats upp av solfångare, red. anm.) från korrosion. Det andra var ett patent på ett isoleringsmaterial till solfångare. Det senaste är maskinpatentet och princippatentet som ligger bakom Climatewells klimatanläggning. Tekniken innebär att vi kan lagra solenergi

tio gånger tätare än i vatten och göra värme eller kyla i en apparat som drivs nästan helt utan el.

* Hur går det på marknaden?

- Väldigt bra. Vi håller på att bygga en fabrik och en säljorganisation i Spanien och är på väg in på marknaden i Italien. Det ringer folk varje vecka och vill ha oss med i nya projekt, men vi tackar nej till allt. Det får inte bli för mycket på en gång.

* Vilka är era förhoppningar för framtiden?

- Jag vill att utvecklingen ska gå snabbare. Vi har en revolutionerande teknik, men vi är ett litet företag, som inte kan växa i takt med efterfrågan. Därför vill vi gärna samarbeta med de stora, etablerade tillverkarna av klimatanläggningar, Vår metod att kyla kan ju användas i vilken anläggning som helst.

* Har ni några nya spännande innovationer i era labb?

- Vår teknik kan användas i princip var som helst, i fabriker, bostadshus eller som luftkonditionering i bilar. Det finns massor med tänkbara användningsområden - och det kommer att hända spännande saker i framtiden.

Också nomierade

* Gunnar Asplund, Urban Åström, Gunnar Flisberg, Ralf Hartings, Mats Berlund, männen bakom ABBs 800 kV HVDC-teknik

* John Elvesjö på Tobii Technologies