Populärteknik

USA-silver lika mycket värt som Kina-guld

USA och Kina delar förstaplatsen enligt Wittkowski-metoden. Ryssland blev tre, Storbritannien fyra, Tyskland femma och Australien sexa.
USA och Kina delar förstaplatsen enligt Wittkowski-metoden. Ryssland blev tre, Storbritannien fyra, Tyskland femma och Australien sexa.
Knut Wittkowski har fått ge namn åt den nya värderings-metoden.
Knut Wittkowski har fått ge namn åt den nya värderings-metoden.

Kina tog flest guldmedaljer vid olympiska spelen i Peking. Men enligt Wittkowski-metoden gör USA:s alla silver- och bronsmedaljer att det blir målfoto mellan Kina och USA i nationsstriden. Och Ryssland kom trea.

Publicerad

Alla trodde väl att Kina var bästa nation vid årets OS. Med sina 51 guldmedaljer slog de USA, som bara fick 36 guldmedaljer, med hästlängder.

Men nu har amerikanska matematiker lyckats räkna ut att det faktiskt blev oavgjort mellan Kina och USA. Åtminstone om man räknar med alla silver och bronsmedaljer.

Forskarna vid Rockefeller University hittade ett nytt sätt att väga samman värdet av de tre medaljmetallerna. De hävdar till och med att deras sätt att mäta är helt objektivt.

Räknemetoden, som är döpt efter statistikern Knut Wittkowski, utgår inte från specifika värden på medaljerna; alltså hur många brons det går på ett silver, och hur många silver på ett guld.

Enda utgångspunkten är att guld är värt mer än silver, och silver värt mer än brons.

Genom att sedan jämföra de olika ländernas medaljvinster med andra länders vinster, med hjälp av så kallat "multivariat analys”, går det att göra en övergripande rankning av alla deltagarländer. Och det utan att behöva göra subjektiva antaganden av värdet på de olika medaljvalörerna, hävdar forskarna.

Metoden, som utvecklats vid Rockefeller University, används bland annat för prisjämförelser vid näthandel, värdering av fastigheter och finansiella investeringar.

Och numer alltså för att rädda äran åt den amerikanska OS-truppen.

För övrigt kom Ryssland på tredje plats i OS, med den här räknemetoden. Därefter kom Storbritannien, Tyskland och Australien.