Innovation

Stor dramatik när Tuva föddes

Kramper, medvetslöshet och akutsnitt. Dramatiken var stor när lilla Tuva kom till världen. Mamman drabbades oväntat av akut havandeskapsförgiftning.

Publicerad

Det började som en alldeles vanlig förlossning. Men mitt i värkarbetet fick Linnea Lowejko plötsligt blixtrande huvudvärk. Blodtrycket steg skyhögt.  Men provet på havandeskapsförgiftning visade igenting. Någon timme senare började hon krampa.

- Då var Andreas och jag ensamma på rummet. Han fick larma efter personal. Strax efteråt var det minst tio personer i rummet, och jag var inte vid medvetande längre, berättar Linnea Lowejko.

Linnea hade drabbats av den livshotande formen av havandeskapsförgiftning, eklampsi. Barnet i magen mådde inte heller bra, det märktes på hjärtljuden. Nu var det så kallat urakut kejsarsnitt som gällde. Sju minuter senare var den lilla flickan ute och fick träffa sin pappa. Linnea däremot kördes till intensiven.

Slutet på historien är lyckligt. Linnea återhämtade sig och fick efter en vecka åka hem med flickan som  fått namnet Tuva.

- Att få fram ett test som tittar efter andra tecken på havandeskapsförgiftning än de vanliga känns jätteviktigt. Om det här testet hade funnits när jag väntade Tuva kanske det här aldrig hade hänt mig.

Idag, två år efter den traumatiska upplevelsen, har Linnea och hennes man Andreas precis fått sitt andra barn. Den här gången gick allt bra

- Då gjorde de jättemånga kontroller av mig och jag behövde aldrig läggas in.