Digitalisering

Stockholm nästa för Matthew Barzun

Matthew Barzun flyttar till Stockholm om några veckor som USA:s nye ambassadör. Foto: Tom Le Goff.
Matthew Barzun flyttar till Stockholm om några veckor som USA:s nye ambassadör. Foto: Tom Le Goff.
Old Forester Kentucky Straight Whiskey skapades för att ge doktorerna på den amerikanska landsbygden en bra produkt att skriva ut till sina patienter.
Old Forester Kentucky Straight Whiskey skapades för att ge doktorerna på den amerikanska landsbygden en bra produkt att skriva ut till sina patienter.

Det är nu klart att internetentreprenören Matthew Barzun blir USA:s nye ambassadör i Stockholm. På onsdag svär han eden för president Barack Obama och i slutet av augusti flyttar han hit.

Publicerad

Matthew Barzun är bara 39 år gammal, men en veteran i näringslivet och politiken. Han har varit en av president Obamas bästa kampanjledare och får nu ett ambassadörsuppdrag som tack för hjälpen.

Det ryktas om att han tidigt erbjudits ett jobb nära presidenten i Vita Huset men att han tackat nej och i stället utlovats ett ambassadörsjobb i Europa.

Matthew Barzun är en av de som byggt upp Cnet, den amerikanska förlagsgruppen som enbart publicerar på nätet.

Även Matthew Barzun företrädare på ambassadörsstolen i Stockholm hade gjort sin civila karriär inom förlagsbranchen.

Men medan förra ambassadören Michael Wood byggde upp ett traditionellt papperstidningsförlag satsade Matthew Barzun på internetpublicering.

Matthew Barzun började på Cnet 1993 direkt efter sina Harvardstudier. Då var internet ungt och pionjären Cnet hade bara en handfull anställda.

- Vi var fyra personer på det lilla nystartade bolaget som kallades Cnet Networks och var ett av de första mediaföretagen på internet i världen,berättade Matthew Barzun när han frågades ut av Senaten förra veckan.

Matthew Barzun blev partner i bolaget och avancerade snabbt i graderna.

- Våra största konkurrenter var datortidningarna. Där fanns de duktiga reportrarna, tidningsmakarna och annonssäljarna. Men de saknade något som vi fick med internet – respons från läsarna i realtid. Det blev en dramatiskt skillnad, sade Matthew Barzun.

CBS köpte Cnet för 1,8 miljarder dollar
När Cnet som världens första internetförlag börsnoterades 1998 fick Matthew Barzuns aktier ett värde och han blev plötsligt väldigt förmögen.

Cnet såldes förra året till det stora mediahuset CBS för 1,8 miljarder dollar. Då hade företaget 2 000 anställda och Matthew Barzun var en av företagets toppchefer med titeln executive vice president.

Då slutade han och byggde istället upp konsultföretaget Brickpath LLC som arbetar med rådgivning och investering inom internetpublicering.

Gifte in sig i whiskeyfamiljen Brown från Louisville
Matthew Barzun, som är uppvuxen på den amerikanska ostkusten, läste historia och litteratur på Harvard i Boston, flyttade till San Francisco i Kalifornien med Cnet, men flyttade 2001 till Louisville Kentucky, där hans fru Brooke Brown Barzun har sina rötter.

Brooke Brown Barzun är dotter till förre chefen för whiskeytillverkaren Brown-Forman, Owsley Brown II, rapporterar den svensk-amerikanska nättidningen The Local.

Det var hennes farfar George Garvin Brown som 1870 startade tillverkningen av Old Forester Kentucky Straight Bourbon Whisky, vilket blev avstampet för den stora företag som i dag har flera tusen anställda och tillverkar eller säljer över 30 olika sprit- och vinmärken, bland annat Finlandia Vodka.

Paret Barzun har tre barn. De kommer att flytta in i det traditionella ambassasörsresidenset nära ambassaden i Stockholm.