Spelbranschen växer på egna meriter

2014-10-06 05:30  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör på Ny Teknik.

LEDARE. Super-Mario och jag kom aldrig överens om vägens riktning. Och mina försök att hoppa mig till höga poäng i Doodle Jump var bara fåfänga.

Wordfeud lade jag ner när min son ständigt spöade mig med märkliga men tillåtna högpoängord.

Jag måste bekänna att jag är dålig på datorspel. Riktigt usel, faktiskt.

Det hindrar mig inte från att imponeras av den svenska datorspelsbranschen. Av olika anledningar är flera svenska spelutvecklare extremt framgångsrika. Och det handlar inte bara om Mojang, King och Dice även om de är störst.

Några av bolagen kan du läsa om här, och även om förklaringar till det svenska spelundret.

Branschens omsättning galopperar. De svenska bolagens tillväxt har ökat med 76 procent bara under förra året till 6,55 miljarder kronor, enligt Dataspelsbranschens spelutvecklarindex för 2013.

Det slår mig att spelmarknaden fungerar ovanligt bra. Konkurrensen mellan bolagen driver fram kreativitet och nya lösningar. Inga statliga regleringar eller stöd snedvrider konkurrensen. Det bolag som lyckas leverera en hit kan tjäna mångmiljonbelopp. Köparen bestämmer.

Ändå anser företrädare för branschen att staten måste hjälpa just dem, bland annat med ett forsknings- och utvecklingsprogram (DN Debatt 14/7 2014).

Den internationella konkurrensen ökar och andra länder ger företagsstöd. Om dessa satsningar inte görs i Sverige avstannar tillväxten och möjliga arbetstillfällen uteblir, anser debattörerna.

Behövs det i en bransch som växer kraftigt på egna meriter?

Ett forskningsprogram kan ge företagen insikter de själva inte kan dra fram.

Spelbolagens problem i övrigt är samma som för många unga teknikbolag – de har svårt att locka till sig uthålligt riskkapital och hitta kompetent arbetskraft. Det är något som den nya regeringen bör ta upp i sin innovationspolitik.

Men annan särbehandling för att fortsätta växa verkar spelbranschen inte behöva.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer