Digitalisering

Sony Ericsson presenterar sin Googlemobil

Sony Ericsson Xperia X10
Sony Ericsson Xperia X10

I sin första mobil med Googles operativsystem Android fokuserar Sony Ericsson liksom konkurrenterna på media och sociala nätverk. Men att det är en Androidmobil göms i det finstilta.

Publicerad

(UPPDATERAD kl 13:16 med länk till demovideo och utökade fakta).

Nya Xperia X10 från Sony Ericsson har i ryktena gått under smeknamn som X3 och Rachael. På tisdagen presenterades mobilen - en modell med stor pekskärm och Googles operativsystem Android i senaste versionen.

Liksom andra Androidmobiler handlar det om en modern pekskärmsmobil i samma anda som Iphone, med lättillgängliga nättjänster som sociala nätverk, Youtube med mera, plus möjligheten att ladda ner program från Android Market.

I förhållande till konkurrenternas Androidmobiler står sig X10 bra främst med sin snabba processor på en gigahertz från Qualcomm. Processorn som kallas Snapdragon används ännu i mycket få mobiler, bland annat i Liquid A1 från datortillverkaren Acer.

Sony Ericsson introducerar en användarmiljö eller UX -- User Experience -- som från nästa år ska finnas i företagets mobiler med datorlika operativsystem, och på sikt även i de vanliga mobilerna.

Det tyder på att Sony Ericsson väljer samma spår som Samsung och HTC, som har sina egna användarmiljöer Touchwiz och Sense UI i mobiler med bland annat Android och Windows Mobile, för att få en enhetlig användarupplevelse kopplad till varumärket.

Däremot talar Sony Ericsson ganska tyst om operativsystemet Android. I pressmeddelandet nämns det bara långt ner i en faktaruta.

Nytt i användarmiljön är begreppen "Timescape", som samlar all kommunikation med en person på ett och samma ställe, och "Mediascape", för musik, bilder med mera kopplat till både personer och artister.

En särskild knapp ska hjälpa användaren att samla all kontakter med en person i en vy.

En demonstration av funktionerna finns iden här videon.

X10 har en kamera på 8,1 megapixel, gps, wifi, turbo-3g, fyratumsskärm med 480 x 854 pixlar och övrig hårdvara som man kan förvänta sig. Den har inget utskjutbart tangentbord.

Värt att notera är också att denintestöder multitouch -- styrning av pekskärmen med flera fingrar samtidigt, exempelvis för att rotera eller zooma i bilder.

Mobilen ska börja säljas över hela världen under första halvåret 2010.

Prylbloggen Engadget harhär känt på ett tidigt exemplarav Xperia X10.

Sony Ericsson Xperia X10

Pekskärmsmobil utan multitouch
Operativsystem:Android Donut, v 1.6
Processor:1GHz Qualcomm Snapdragon QSD8250
Anslutning:Gsm, turbo-3g, wifi, bluetooth, usb, 3,5mm jack
Skärm:4 tum, 480x854 pixlar
Minne:1 Gb, plus uttag för micro-SD-kort
Kamera:8,1 megapixel
Navigation:A-gps
Mått:119x63x13 mm
Vikt:135 gram