Populärteknik
Så skapar Sverige köer i Shanghai
Det är kö till den kinesiska jättepaviljongen, det är kö för att komma in på Expo-området och det är kö till Ulf Rollofs magiska rutschkana i den svenska paviljongen.
Allting på världsutställningen Expo 2010 i Shanghai är rekordstort – områdets storlek, antalet utställare och antalet besökare.
Uppemot en halv miljon kineser besöker utställningen varje dag. När allt är över om en månad har Expo 2010 haft 75 miljoner besökare.
Området är stort som Södermalm i Stockholm och fyllt med attraktioner.
Varje lands paviljong är som ett litet nöjesfält.
Mest populära är de paviljonger som drar på med rörliga bilder på stora dukar.
Bara till Saudiarabiens paviljong köar besökarna i sju timmar för att få åka rullband och samtidigt se en drygt tio minuter lång turistfilm.
Nästan 200 länder är där – antingen med egen paviljong eller som en del i en större paviljong.
Hur kan lilla Sverige hävda sig i den konkurrensen?
- Jo tack, mycket bra, säger svenska utställningsgeneralen Annika Rembe till Ny Tekniks utsände.
Tricket är att göra barnen intresserade.
Utanför den svenska paviljongen står två dalahästar som alla ungar vill sitta på och bli fotograferade med.
För att inte tala om det stora, specialbyggda lekhuset Villa Villekulla – huset där Annika, Tommy och Pippi Långstrump lekte. Inte helt obekant för svenska barn men en nyhet för kineserna.
Och så naturligtvis den populära turkos-oranga rutschkanan inne i paviljongen.
Det är en dubbelpipig variant av Stockholmskonstnären Ulf Rollofs skulptur ”Konstruktion” från utställningen ”Under” på Millesgården 2008.
Varje dag är långa köer till biljettautomaten för rutschkanan.
- Skitkul, det hade jag ingen aning om, säger Ulf Rollof när Ny Teknik berättar om hur populär hans skulptur är i Shanghai.
Och när man åkt sitt åk i rutschkanan kan man gå direkt över till gungorna – också det en attraktion i kinesiska barns ögon.
- För kinesiska barn är vanliga gungor något exotiskt. De är inte vana vid gungor och de har svårt med den nödvändiga tyngdpunktsförskjutningen för att själva få fart på gungan, säger Annika Rembe.
Om barnen är intresserade så följer de vuxna med in och får se både på Ikea-inredningar, ABB:s robotar och svensk miljötänkande, till exempel hur Lugnets nedgångna industriområde i Stockholm förvandlades till miljövänliga Hammarby Sjöstad.
Se paviljongen från insidan här.