Digitalisering

Optiker börjar sälja 3d-glasögon

När biografens brillor inte duger.
När biografens brillor inte duger.

3d-entusiast men inte nöjd med glasögonen som ingår i biobiljetten? Då är du rätt målgrupp för de glasögon SF-bio och Synsam nu börjar sälja.

Publicerad

Imorgon har 3d-filmen Tron Legacy världspremiär på SF-bio. Samtidigt går startskottet för SF-biografernas satsning på privata glasögon för det nya formatet. 3d-glasögonen är framtagna av Polaroid Eyeware .

Här finns modeller för vuxna såväl som för barn. Prisintervallet ligger mellan 295 kr och 195 kr. Två av modellerna är också gjorda för att kunna bäras över vanliga glasögon.

Varför ska man köpa egna glasögon när det ingår 3d-glasögon i priset?

- Vi vill erbjuda ett komplement för de som vill ha glasögon som är mer bekväma än de som ingår i biljettpriset, säger Martin Strömberg på SF bio.

- Dessutom ger de en bättre 3D-upplevelse eftersom de täcker en större del av synfältet.

Glasögonen är gjorda för att fungera för det 3D-system RealD som SF har installerat på sina 3d-biografer. Där projicerar en digital projektor 144 bilder per sekund. Framför objektivet sitter ett polariserat filter som vrider varannan bild motsols respektive medsols, innan den projiceras på en silverduk. För att den tredimensionella effekten ska uppstå krävs glasögon som vrider bilderna rätt innan de när hjärnan.

Det betyder att glasögonen inte går att använda för att titta på 3d-tv. För det krävs dyrare batteridrivna lcd-glasögon som omväxlande stänger av synen för respektive öga.

Att gå ut på stan med glasögonen som ingår i dagens biobiljett är inte att rekommendera eftersom de är cirkulärt polariserade.

- De nya glasögonen fungerar däremot att ha på sig ute i solen, säger Martin Strömberg.