Digitalisering

Nystartade Telebudget fick hotfullt brev om avstängning

Publicerad
Den nystartade teleoperatören Telebudget anser sig ha blivit utsatta för utpressning av sin internetleverantör Tele 1 Europe. Orsaken är att Tele 1 hotade att stänga av Telebudgets fasta internetuppkoppling med kort varsel om det kontroversiella företaget Flashback Media Group fick fortsätta vara kund hos Telebudget.
 
- De skickade ett hotfullt brev till oss och vi anser att de utövat utpressning, säger Axel Mörner, vd för Telebudget.
 
Jan Axelsson, ägare till Flashback, valde i fredags att själv ta ned webbplatsen som därmed för andra gången i samma månad upphört att finnas på Internet. Tidigare har hans verksamhet stoppats av andra stora svenska bandbreddsleverantörer. Han anser att yttrandefriheten hotas av de stora telejättarnas agerande. Axelsson har kontaktat advokat för att anmäla företagen för brott mot konkurrenslagen.
 
Tele 1 Europes vd Pelle Hjortblad säger att de blivit kontaktade av myndigheter, politiker, såväl som kunder och partner, angående Flashbacks verksamhet.
 
- Det kom signaler från så inkomstbringande verksamheter att vi var tvungna att välja mellan den ena eller andra kunden, säger han till Ny Teknik.
 
Vilka politiker, myndigheter och företagskunder som ifrågasatt Tele1s förhållande till Flashback vill inte Hjortblad berätta. Han hävdar också att beslutet att stoppa Telebudget inte berodde på en bedömning av innehållet hos Flashback. Men i brevet till Telebudget där Tele1 hotade att strypa internetförbindelsen klockan 15.00 i fredags beskrivs hur de är rädda för att förlora nuvarande och framtida kunder om "Tele 1 möjliggör att sådan information sprids i Tele1:s nät".
 
- Det vi köper är internetkraft och därför blir Tele 1s agerande som om Vattenfall skulle stänga av strömmen till ett politiskt parti bara för att Vattenfall inte tycker man ska använda ström till sådan verksamhet, säger Axel Mörner på Telebudget.
 
Han är missnöjd med Tele1s agerande och letar efter andra leverantörer att köpa bandbredd av. Till dess är deras verksamhet helt beroende av att Tele 1 levererar.
 
- Jag var inte förberedd på deras agerande med 24 timmars ultimatum. Vi kan inte ageraa som moralväktare eller åsiktspolis, säger Axel Mörner, som inte anser sig kunna lägga sig i innehållet på Flashbacks webbplats så länge det håller sig inom lagen.