Populärteknik
Nu letar forskarna efter liv på vår tvillingplanet
Stora radioteleskop i USA ska nu undersöka om det finns intelligent liv på den nyupptäckta planeten Kepler-22b.
Forskarna som letar efter utomjordiskt intelligent liv har nu fått ett konkret mål att rikta sina radioteleskop mot.
Det är den nyupptäckta planeten Kepler-22b som bedöms ha möjlighet att hysa liv.
Den kretsar kring en stjärna som liknar solen och beräknas ha en temperatur på 22 grader Celsius. Därför har den kallats vår tvillingplanet.
Nu ska det stora radiotelskopet Allen Telescope Array, ATA, i USA riktas in mot Kepler 22-b för att leta efter radiosignaler. Hypotesen bland forskarna är att om det finns intelligenta civilisationer i universum kan de ha upptäckt radiotekniken och sänder signaler som når ända till jorden.
Det här sökandet sker i flera olika organisationer som använder den gemensamma beteckningen SETI, Search for Extra-Terrestrial Intelligence.
Hittills har forskarna letat ganska förutsättningslöst efter dessa radiosignaler.
– Men nu kan vi för första gången rikta våra teleskop mot stjärnor som vi vet har egna planetsystem varav åtminstone en har visat sig likna jorden, säger Jill Tarter som är chef för SETI Research i ett pressmeddelande från SETI Institute som driver radioteleskopet ATA.
Där ska de 42 antennerna under de kommande två åren systematiskt undersöka Kepler-22b och övriga planeter som hittats av NASA:s Kepler Space Telescope.
Sökningen sker i frekvensområdet 1 till 10 GHz där ATA har möjlighet att samtidigt skanna tiotals miljoner kanaler med bandbredden 1 Hz.