Digitalisering

Microsoft erkänner röstkupp hos SIS

Microsoft erkänner att företaget ligger bakom röstningskuppen hos SIS där dokumentformatet OOXML röstades fram som förslag till ny standard.<br></br>- Det har begåtts misstag från vår sida, säger Microsofts Klas Hammar.

Publicerad

Flertalet av de 23 företag som i sista stund dök upp hos standardinstitutet SIS för att rösta ja till att Microsofts dokumentformat OOXML blir en ISO-standard gjorde det på uppmaning av Microsoft.
- Vi har fortlöpande informerat våra partners om processen hos SIS. Vad som händer, hur tidsplanen ser ut och att Microsoft tycker det är bra om OOXML blir en standard, säger Klas Hammar som är affärsområdeschef vid Microsoft.
- I ett brev från Microsoft har partners meddelats att de "förväntats" delta i SIS-mötet och rösta ja. Som kompensation skulle de få "marknadsbidrag" och "extra stöd i form av Microsoftresurser".
Är det etiskt försvarbart?
- Det här var ett misstag och brevet skickades ut av en enskild anställd helt på eget initiativ utan någon som helst sanktion från Microsoft. Han insåg också snabbt sitt misstag och försökte återkalla brevet, säger Klas Hammar.
- Om personen utlovar "marknadsbidrag" och annat måste han väl ha täckning för ett sådant löfte. Var han chef av något slag och därför kunde ta ett sådant beslut på egen hand?
- Han var inte chef och några sådana löften har inte sanktionerats av Microsoft, säger Klas Hammar.
- Har ni begått fler misstag i den här frågan?
- Det får tiden utvisa, säger Klas Hammar.
- Förstår du kritiken om "röstningskupp"?
- Jag kan förstå kritiken om röstningssätt på ett kuppartat sätt. Men jag hävdar att de som röstade var insatta i frågan och har egna intressen av att OOXML blir en ISO-standard, säger Klas Hammar.
- Är det verkligen etiskt att agera som ni gjort och samla ihop "röstboskap" till SIS?
- Det har varit en process där både de som varit för och emot OOXML engagerat sig väldigt hårt och mobiliserat sina respektive partners. Och enligt SIS har det varit taktik från alla sidor, säger Klas Hammar.
- Microsoft borde ha intresse av att standardiseringsarbete bedrivs på ett bra och trovärdigt sätt. Anser du att SIS nuvarande regler för deltagande i en arbetsgrupp är så lyckade?
- Jag är inte tillräckligt kunnig i standardisering för att kunna kommentera hur ett standardiseringsarbete ska skötas, säger Klas Hammar.
- Har det här skadat Microsoft?
- Det får tiden utvisa. Men nästan alla kunder vi pratar med tycker att det är bra om OOXML blir en ISO-standard, säger Klas Hammar.