Digitalisering

Låser upp toan med sms

Messa till muggen
Messa till muggen

I trängande behov men i avsaknad av mynt. Nu finns sms-låset som ger dig tillträde till offentliga toaletter via mobilen – för den har man ju alltid med sig.

Publicerad

Låstillverkaren Assa Abloy lanserar idag betalterminalen Coincode, enligt företaget den första terminalen som fungerar utan att behöva vara uppkopplad mot ett nätverk.

Assa har under en tid testat tekniken i en offentlig toalett i Täby Centrum norr om Stockholm. En Assa uppskattade kunderna möjligheten att kunna gå på toa utan att behöva ha mynt av exakt rätt valör för att kunna öppna låset.

Varje terminal har ett eget id-nummer. När en användare vill komma in på toan skickar man ett sms med terminalens id-nummer till ett betalnummer. Tillbaka kommer ett sms med en femsiffrig kod engångskod som låser upp toadörren.

Koderna genereras med en patentsökt lösning för kodgenerering vilket gör att terminalen inte behöver vara uppkopplad mot ett närverk.

Enligt Assa blir en sms-terminal 40 procent billigare i drift än en myntautomat eftersom ägaren slipper tömning, stölder och svinn.