Kapten: Mystisk havscirkel är tyskt krigsvapen

2012-07-13 09:19  

Cirkeln på Östersjöns botten fortsätter gäcka. Men nu tror skattletare och den tidigare kaptenen i ubåtsflottan att gåtan är löst.

I juni 2011 upptäcktes en cirkelformation på Östersjöns botten. Formationen återfinns på 87 meters djup och har en diameter på 60 meter och en omkrets på 180 meter. I anslutning till cirkeln finns ett slags märke, kanske ett släpmärke, på 300 meter.

Vad detta på havets botten är för något har ännu inte kunnat bekräftas. Men formationen har blivit föremål för dokumentärfilmare och expeditioner. Särskilt har grupper som förespråkar att det finns liv på andra planeter tagit till sig fyndet.

Debatt pågår alltså fortfarande ett år efter att fyndet gjorts, huruvida det är en meteorit, ett ryskt spionplan eller ett ufo, som ligger på Östersjöns havsbotten.

Nu ansluter sig Anders Autellus, 55 år, tidigare kapten i svenska ubåtsflottan med ett förflutet som civil skattletare till debatten.

Han har efter att studerat bilderna kommit fram till att det handlar om en bortglömd fälla som nazisterna byggde under andra världskriget.

För Aftonbladet berättar han att formationen är ett betongfundament som tyskarna satte upp som en spärr för att hindra sovjetiska ubåtar att passera genom Finska viken.

På fundamentet ska ett stålnät förts upp mot ytan med hjälp av stora flytbojar, enligt sjökaptenen.

- Man kan förse dem med vapen genom att hänga små laddningar i nätet. Under andra världskriget var inte de vapnen utvecklade, utan man använde sig säkert av sjunkbomber med 150 kilos sprängladdning, som man fällde från flytfartyg, säger sjökaptenen till Aftonbladet och tycker se en ”besynnerlig likhet med en formation” han själv gjutit.

- Jag tror man helt enkelt tagit ner en slang från ytan och hällt i blandningen som gör att det ser ut som marängsviss på botten.

- Det som är besynnerligt är att dels de lyckades lägga ut det och att det inte kom ut någon rysk ubåt från Finska viken. Men det var säkert något som var framme och nosade på nätet, säger Anders Autellus till Aftonbladet.

Näten som uppges ha suttit på formationen, enligt sjökaptenens teori, men i dag inte finns några spår av, förklaras genom att näten rostat bort.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer