Digitalisering

Jurist: avvakta med Microsoft-tjänsten

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Göteborgs stad har stoppat utrullningen av Office 365. Nu råder Sveriges kommuner och landsting andra att avvakta med sina planer.

Publicerad

Efter att en jurist dragit i nödbromsen pausades utrullningen av Office 365 i Göteborgs stad. Och det kan bli aktuellt för fler kommuner, landsting och myndigheter.

– Om man är tveksam kan rådet just nu vara att avvakta med att påbörja användning av tjänsten tills vi vet mer. Om man redan använder tjänsten får man följa utvecklingen, säger Jeanna Thorslund, jurist på avdelningen för digitalisering på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Det var ETC Göteborg som först rapporterade att införandet av Office 365 – Microsofts delvis molnbaserade tjänstepaket – stoppats. Intraservice, nämnden som ansvarar för Göteborgs it-drift, skrev i ett mejl till kommunens personal att ”det finns juridiska oklarheter”.

”I arbetet med att förtydliga informationshanteringen i Office 365 för Göteborgs stad, har det nu konstaterats att det finns juridiska oklarheter kring de tekniska lösningarna”, stod det i mejlet.

Enligt Göteborgs-Posten är det stadsjuristen Sarah Arlebrink som informerat Intraservice ”om risken att obehöriga kan ta del av känslig information och att upplägget kan bryta mot gällande lagstiftning”.

I Göteborg använder redan 23000 kommunanställda Office 365. Den utrullningen som nu pausats gäller de 20000 anställda som fortfarande väntar på att få byta från gamla tjänsten Office 2007.