Startup

Flightradar 24 växer och ökar täckningen

Fredrik Lindahl, vd för Flightradar 24. Foto: Jörgen Appelgren
Fredrik Lindahl, vd för Flightradar 24. Foto: Jörgen Appelgren

33-LISTAN. Flightradar 24 fortsätter sitt fälttåg över världen och ökar täckningen för apparna som spårar flygplan.

Publicerad

Efter att ha hamnat på Ny Tekniks 33-lista 2015 har det svenska bolaget Flightradar 24 fortsatt full fokus på att utöka täckningen för sina tjänster runt om i världen och på att förbättra tjänsterna.

Det uppger vd:n Fredrik Lindahl.

Via bolagets appar, man har både gratisapp och betalapp - eller via bolagets hemsida - kan man få veta var flygplan befinner sig på sina flygvägar runt om i världen.

Bolaget har även tidigare lyckats knipa en plats på 33-listan. Placeringarna har dock inte påverkat bolagets ekonomi så mycket, eftersom Sverige bara utgör 1 procent av bolagets marknad, uppger Fredrik Lindahl.

- Men själva eventet är ett bra tillfälle att knyta kontakter. 

Bolaget har sedan 33-listan-eventet i våras lanserat ett samarbete med den franska flygplanstillverkaren Airbus - och dessutom slutit avtal med ytterligare ett av världens tio största flygbolag, uppger han.

- Vi har också utökat täckningen runt om i världen kraftigt genom att skicka ut flera hundra av våra egentillverkade mottagare. Fokus under den här perioden har legat på Ryssland, Kina och Afrika

Tekniken som används för att spåra flygplanen är ADS-B transpondrar, samt rapporter från ett nätverk av privatpersoner som rapporterar in var flygplan befinner sig. Man har också ett samarbete med den amerikanska luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration (FAA), som bidrar med flyginformation från USA och Kanada.

Enligt Flightradar 24 har i dag uppskattningsvis 60 procent av världens passagerarflygplan ADS-B-transpondrar.

Gilla Ny Teknik på Facebook