Digitalisering

Fixa din helt egna Facebook - gratis

Nätverksskaparen Mattias Swenson på webbyrån Bloglovin har startat sitt egna sociala nätverk för svenska nystartsföretag. Foto: Fredrik Stehn
Nätverksskaparen Mattias Swenson på webbyrån Bloglovin har startat sitt egna sociala nätverk för svenska nystartsföretag. Foto: Fredrik Stehn
Foto: Fredrik Stehn
Foto: Fredrik Stehn

Facebook är störst, globalt och öppet för alla, men också väldigt spretigt. Med gratisverktyg kan vem som helst skapa sitt eget sociala nätverk, med mycket smalare målgrupp och skarpare fokus.

Publicerad

- Facebooks mål är att föra vänner närmare varandra. Det handlar om vilka vänner man redan har, men inte så mycket om intressen.

Det säger Mattias Swenson. Till vardags jobbar han på webbföretaget Bloglovin. Vid sidan startade han för ett knappt år sedan Swedish Startups, ett socialt nätverk för svenska it-entreprenörer.

Idén startade med ett problem. Mattias Swenson tyckte att han alldeles för ofta fick reda på intressanta konferenser och andra event i efterhand.

Han bestämde sig därför för att bygga en webbplats som bland annat skulle kunna fungera som kalendarium för entreprenörer.

- Jag ville också samla små svenska it-företag på ett och samma ställe, så att det skulle vara lätt att se vilka de är. Och så skulle det bli ett sätt för entreprenörerna att lära känna varandra.

När han drog i gång Swedish Startups valde han att använda Ning.com, en webbtjänst där det är nästan lika enkelt att starta ett socialt nätverk som att öppna en ny blogg.

- Det är ett fantastiskt verktyg. Det tar någon timme och sen är man klar att börja ta emot sina medlemmar.

Men hade det inte varit ännu enklare att skapa en grupp på Facebook, där svenska it-entreprenörer hade blivit medlemmar?

- Facebook kommer alltid att ha fokus på dina nuvarande relationer.

- Fördelen med att använda Ning är att det blir möjligt att ge hela webbplatsen en viss känsla, att förmedla vad den handlar om. Att det var möjligt för mig att byta namn från "Groups" till "Startups" är ett litet exempel på det, säger Mattias Swenson, och syftar på menyn Grupper i Facebook där man ser vilka användargrupper man är med i.

Vad har du för råd till dem som har en idé till ett socialt nätverk?

- Att inte vänta. Det är så enkelt att starta, och behöver inte kosta en krona. Finns det ett intresse kommer medlemmarna, annars är allt man har förlorat den lilla tid det tog att starta sajten.

Två vägar till ditt sociala nätverk

För den som vill starta sitt eget sociala nätverk finns två vägar att gå.

Den enkla och snabba är att använda tjänsten Ning, precis som Mattias Swenson gjort för Swedish Startups. Där är startsträckan någon timme från idé till ett socialt nätverk.

I sitt enklaste utförande är Ning gratis att använda. För den som behöver mer lagringsutrymme än tio gigabyte, eller vill använda ett eget domännamn, kostar det pengar.

För den som vill ha maximal kontroll och flexibilitet är Buddypress den mer krävande vägen. Det är en mjukvara som bygger på det populära bloggverktyget Wordpress, och är helt gratis att använda, men till skillnad från Ning är det inte en komplett tjänst.

I stället krävs en egen webbserver där Buddypress installeras. Buddypress är än så länge i betaversion.