Digitalisering

Enklaste fabriken gör lyxigaste spisen

Av Göran Lager
 
Vinrankorna klättrar högt
över kullarna. Trakten är känd för det goda vinet och den goda maten.
I franska St Uze utanför Lyon ligger Electrolux minsta fabrik. Här tillverkas världens mest exklusiva spis, Molteni. Av 18 trestjärniga restauranger i Frankrike är det 13 som lagar maten på en sådan spis.
 
- Tjugo anställda gör allt från första idéritning till stomme, gjutning och montering. Inga löpande band, säger Stefan Lebrot, divisionschef på Molteni.
 
Spisarnas spis föddes i början av 1920-talet och skapades av Joseph Molteni, en tekniskt kunnig invandrad italienare.
 
- Han var helt besatt av sina spisar och av kvalitet. De fick gärna blänka och se lyxigt ut. Favoritmaterialen var svart gjutjärn, krom och guldglänsande mässing.
 
Stefan Lebrot är fylld av aktning för Joseph Molteni vars ande fortfarande tycks sväva över fabriksgolvet.
 
Innan stommen till spisen stansats ur rostfri plåt, har teknikerna haft täta kontakter med kunden. Spisen skräddarsys efter kunden önskemål och behov. Allt noteras på cadskärmen.
 
- Ingen spis är den andra lik, säger Stefan Lebrot. Det är alltid några detaljer som skiljer dem åt.
 
Gjuteriet ligger en bit bort efter vägen. Ett gnistregn av flytande metall möter oss i dörren. Det är sotigt och hett och doftar järn och koks.
 
Kolsvarta bronsbeslag, de kraftiga reglagen och kokplattorna ligger och kallnar i slarviga högar. Varje detalj är uppmärkt och ska med stor precision passas in i stommen.
 
I sliperiet, granne till monteringen, förvandlas de svarta brons- och mässingsklumparna till glänsande handtag, reglage och dekorationslister. All slipning görs först med fasta bänkmaskiner, sedan med små handverktyg och till sist med trasa och putsmedel.
 
Gjutjärnet, som mest används till plattor och stekbänkar, rensas för hand och poleras innan det svärtas och putsas.
 
En stor restaurangspis väger två och ett halvt ton. En sådan jätte tar sex veckor att bygga från beställning till leverans. Priset är drygt 2 miljoner kronor.
 
Spisarna växer fram i makligt tempo på monteringsbänkarna. Att tillverka en Moltenispis får aldrig bli rutin. Och all montering sker med enkla handverktyg.
 
Molteni är ett prestigeföretag. När lönsamheten gick ner efter Joseph Moltenis död köpte Electrolux företaget 1986 med löfte att driva verksamheten vidare i Moltenis anda. Produktionen skulle fortsätta att vara ett hantverk.
 
- Electrolux gav oss en helt ny möjlighet att ta tillvara det senaste inom kökstekniken. Idag är det möjligt att få en Molteni med induktionsplattor och varmluftsugn likaväl som en gasdriven, eller en kombination av gas el och induktion, säger Stefan Lebrot.
 
Ekonomiskt betyder inte Molteni speciellt mycket för Electrolux. Men det är prestigefyllt att ha den här tillverkningen. Företaget omsätter bara 20 miljoner kronor.
 
Att ha en egen liten Moltenispis hemma är höjden av lyx. Den drar allas blickar till sig. Garanterat.
 
Billigaste lilla Moltenin kostar 120 000 kronor.
 
- Spisarna finns över hela världen. I Sverige ska det enligt våra anteckningar finnas över 200, säger Stefan Lebrot.