Populärteknik

Bluff-koalan utreder om kor är medvetna mördare

Foto: University of Queensland
Foto: University of Queensland

Många koalor hittas döda i kohagar, täckta av klövspår. Handlar det om olycksfall eller jagas de av kossorna? Nu ska en radiostyrd koala ge svar på frågan.

Publicerad

Australiens koalabestånd är på nedgång, inte minst på grund av landets många skogsbränder – och när de sävliga djuren väl lämnar sina träd så är de väldigt sårbara. Hoten kommer bland annat från trafik och hundar, men många exemplar hittas också döda i kohagar där klövspår i pälsen skvallrar om vem som är den skyldige. Det rapporterar Technology.

Nu är frågan om det rör dig om en omedveten handling, där flocken inte ser koalorna, eller om kossorna medvetet söker upp och trampar ihjäl djuren? För att få svar på gåtan har forskaren Alex Jiang vid University of Queensland placerat ett naturalistiskt mjukisdjur ovanpå en radiostyrd bil och dränkt det i en blandning av äkta koalaurin och djurets avföring.

Att kor kan angripa mindre djur som kommer för nära flocken är ett känt faktum, och en försvarsmekanism från kossornas sida.

Jiang har kört ekipaget genom koflockar och även testat djurens reaktion inför den rena plattformen utan bluff-koalan, samt med en hund-imitation som alternativ.

– Den här undersökningen befinner sig ännu i ett tidigt skede, men vad vi har märkt är att kor beter sig annorlunda när de ställs inför den radiostyrda bilen med en koala ovanpå respektive den rena bilen. Det kan peka mot att vår design går i rätt riktning och att koalamodellen har en viss inverkan på beteendet hos boskap. Det här är det första försöket med ett sådant här experiment och det kommer att ge oss de hårda bevisen kring hur boskap reagerar på koalor på fältet, säger Alex Jiang i filmklippet

Han tror att boskapsuppfödarna skulle kunna göra livet enklare för koalorna genom att se till att de träd vars blad utgör djurens mat växer på kornas betesmarker. På så sätt skulle träden fungera som skydd för koalorna.