Populärteknik

Äldsta fotot från 1700-talet

Ny fotograf sannolikt Thomas Wedgewood
Ny fotograf sannolikt Thomas Wedgewood

Ett foto som tidigare förmodats vara taget 1839 kan vara från 1700-talet. Det är då det äldsta kända fotografiet och ses i så fall som en av de viktigaste upptäckterna i fotografins historia.

Publicerad

Ett foto av ett löv har tidigare trotts härstamma från 1839 och vara taget av engelsmannen William Henry Fox Talbot.

Han anses tillsammans med Louis Jacques Mandé Daguerre vara fotografins fader.

Men nu säger forskaren Larry Schaaf att "Lövet" inte härstammar från Talbot.

Det hävdas i ett pressmeddelande från auktionsfirman Sotheby´s som nästa vecka auktionerar ut fotot.

Enligt Sotheby´s är Larry Schaaf en av världens ledande fotohistoriker och expert på William Henry Fox Talbot.

Larry Schaaf tror att fotot av lövet är producerat av Thomas Wedgewood någon gång mellan 1790 och 1805.

Alltså upp till 50 år innan Talbot började fotografera.

– I så fall är det här en av de viktigaste upptäckterna i fotografins historia, säger Sotheby´s fotoexpert Denise Bethel i pressmeddelandet.

I forskningskretsar är det känt att Thomas Wedgewood experimenterade med primitiva former av fotografi. Men inga av hans bilder har tidigare trotts vara bevarade.

Ett indicium för att "Lövet" kommer från Wedgewood är att bilden har ett "W" som signatur. Dessutom kommer fotot från ett album som ägts av engelsmannen Henry Bright vars familj var nära bekant med Thomas Wedgewwod. I fotoalbumet finns även flera andra bilder med signaturen "W".

I katalogen från Sotheby´s presenteras fotografen av "Lövet" som okänd då auktionsfirman inte har helt säkra bevis på att Wedgewwod är upphovsmannen.

– När vi trodde att fotografen var Talbot gissade vi att auktionspriset kunde hamna kring en miljon kronor. Men nu är bilden förvisso värd mycket mer, säger Denise Bethel till AP.

Förra veckan skrevs ett annat nytt kapitel i multimediahistorien. Då uruppfördes världens äldsta ljudinspelning inför publik.

Den är nyupptäckt och härstammar från 1870. Alltså 16 år äldre än den inspelning av Thomas Edison som tidigare ansågs vara den äldsta.

Kalotypi

"Lövet" är framställt med en fotografisk process som heter kalotypi.

En bild, projicerad på ett ark ljuskänsligt papper, är kemiskt fixerad som ett negativ och kan föras över till ett annat ljuskänsligt papper och exponeras för ljus för att åstadkomma en positiv kopia.

(Källa: Wikipedia)